Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > (Over)verhitte discussie tussen Beau en Akwasi: ‘geschreeuw’ en gefrustreerde medegasten

(Over)verhitte discussie tussen Beau en Akwasi: ‘geschreeuw’ en gefrustreerde medegasten

(Over)verhitte discussie tussen Beau en Akwasi: ‘geschreeuw’ en gefrustreerde medegasten

Akwasi heeft voor het eerst uitgebreid gesproken over de ophef rondom zijn uitspraken over Zwarte Piet vorige week in een speech tijdens het racismeprotest op de Dam. De rapper schoof woensdagavond aan bij Beau, waar de gemoederen aan tafel behoorlijk hoog opliepen.

Geen spijt van uitspraken

Akwasi vertelde absoluut geen spijt te hebben van zijn uitspraken, waaronder de inmiddels beruchte teksten: “Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht” en “Zwarte Piet gaat naar z’n hoerenmoeder”. Bij Beau, die vond dat hij daarmee wel iets te ver ging, laat hij weten nog steeds achter ieder woord te staan. “Honderd procent, sterker nog: 100.000 procent. Meestal als ik spreek op een podium script ik alles. Nu niet. Ik dacht: ik maak dit al zo lang mee, issues over gelijkheid. Ik verzet mij daar al heel lang tegen. Verzet is een belangrijk thema. Als ik dit terugkijk denk ik: ‘ja, dit is wat ik heb gezegd en wat ik al jarenlang zeg’.”

We moeten het niet zo letterlijk nemen

Als Beau aanmerkt dat het klinkt als een oproep tot geweld, “wat natuurlijk raar is in een demonstratie tegen politiegeweld”, geeft Akwasi aan nog één laatste keer te willen uitleggen wat hij bedoelde met zijn teksten. De ‘woordkunstenaar’, zoals hij ook wel wordt genoemd, kreeg van de presentator vervolgens alle ruimte voor zijn vurige betoog. “Woordkunstenaars spelen met woorden, met zinnen, met metaforen. Op het moment dat ik dit zei, bedoelde ik de organisatie Kick Out Zwarte Piet […] Dat is een verwijzing. Binnen de hiphop in mijn teksten staan heel veel verwijzingen naar actualiteiten of instellingen. Ik verwijs naar Kick Out Zwarte Piet.”

Spreekwoordelijke trap

“Ik heb het ook over gezichtsverlies”, gaat Akwasi aan één stuk door verder. “Als ik zeg dat Zwarte Piet een trap in zijn gezicht krijgt in november, dan is dat gezichtsverlies en ontmantelen we het systeem. Het populistische, racistische symbool dat Zwarte Piet heet. Zwarte Piet voelt voor hem “ieder jaar weer als een klap” in zijn gezicht, zegt hij.

Geschreeuw

Dan onderbreekt Beau hem. “Akwasi, ik begrijp wat je bedoelt, maar waar taal zo belangrijk is, moet je natuurlijk ook voorzichtig zijn. Mensen kunnen dit ook aangrijpen en zeggen: dit is niet de manier waarop we ermee om moeten gaan, met deze agressie.” Het woord ‘agressie’ valt bij Akwasi ietwat verkeerd, waarna hij weer “heel even wat wil zeggen”, maar Beau benadrukt dat dat is hoe hij de acties en uitspraken van de rapper zelf ervaart. Dan dreigt de boel even te escaleren. Akwasi voelt zich duidelijk aangevallen door Beau: “Sta ik hier terecht? Wat is dit? Waarom ben je zo aan het schreeuwen? Je doet er heel boos over, ik snap het niet”, spreekt hij de presentator met luide stem aan.

Verhitte discussie

Terwijl Beau kalm ontkent boos te zijn mengt medetalkshowgast zanger John de Bever zich vanaf de zijlijn in het gesprek: “Jij schreeuwt harder als Beau, he?”, spreekt hij Akwasi aan, die meteen verontwaardigd reageert met “Wat is dit, wie is deze gast?”. John: “Je zoekt ruzie. Je hoeft niet zo te schreeuwen, praat een beetje normaal man.” Als Beau de rapper vraagt om zijn punt, geeft hij aan dat “er een groot onrecht is” dat hem aangedaan wordt. “Ik kan daar gewoon niet tegen en dan ga ik dat uiten.” Dan valt ook zanger Wolter Kroes in: “Maar het is de manier waarop. Mijn kinderen schrokken heel erg toen ze je op televisie zagen en zij zijn fan van jou. Hoerenmoeder, Zwarte Piet schoppen, ik snap wel jouw emotie en ik heb ze ook uitgelegd waar dat vandaan komt, maar ze schrokken zich het lazarus. Dat is het lastige wat er nu gebeurt.”

Lees ook
Meerdere aangiftes tegen Akwasi na dreigen met geweld tegen Zwarte Piet in protest-speech

Aangiftes

Een aantal mensen heeft, een week na dato, aangifte gedaan vanwege de uitspraken van Akwasi. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de rapper strafbare feiten heeft gepleegd. Akwasi, die zelf ook overweegt aangifte te doen vanwege bedreigingen, kwam hierop niet terug in de uitzending.

Bekijk het fragment terug in onderstaande video:

Bron: ANP, RTL | Beeld: Still