Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Publiek kan Peter R. de Vries laatste eer bewijzen in Carré, afscheid in besloten kring

Publiek kan Peter R. de Vries laatste eer bewijzen in Carré, afscheid in besloten kring

Publiek kan Peter R. de Vries laatste eer bewijzen in Carré, afscheid in besloten kring

Het afscheid van Peter R. de Vries is komende woensdag en donderdag in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Op donderdag 22 juli zijn alleen familie, dierbaren en mensen die de misdaadverslaggever persoonlijk kenden uitgenodigd. Op woensdag 21 juli kan het publiek afscheid nemen van De Vries, die donderdag aan de gevolgen van de schietpartij van vorige week overleed. Dat heeft RTL zondag namens de familie bekendgemaakt.

Geen bloemen, wel donaties

Op woensdag kan iedereen langskomen in Carré van 11.00 tot 20.00 uur en een laatste groet uitbrengen aan de journalist. Volgens RTL wordt alles in het werk gesteld om het afscheid veilig en respectvol te laten verlopen. Mensen die langs willen komen hoeven geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs te laten zien, maar er wordt wel gevraagd om anderhalve meter in acht te nemen. Ook moeten ze rekening houden met lange wachttijden. De familie vraagt om geen bloemen mee te nemen, maar in plaats daarvan een donatie te doen aan Stichting de Gouden Tip.

Grote drukte

Zowel op woensdag als donderdag is Carré de locatie waar het afscheid plaatsvindt. “De familie en partner van Peter zijn dankbaar dat het theater zijn deuren voor deze gelegenheid opent.” Er wordt rekening gehouden met grote drukte. Iedereen die naar Carré komt, wordt daarom verzocht het afscheid bij de baar zo kort mogelijk te houden, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen een laatste eer te bewijzen. Na de dienst op donderdag zal De Vries via de hoofdingang weggedragen worden en worden vervoerd naar het laatste afscheid. Daarbij zullen alleen intimi aanwezig zijn.

Rouwadvertentie familie

De rouwpagina’s waren in de meeste grote Nederlandse kranten zaterdag overwegend gevuld met berichten voor Peter R. de Vries. “De meest fantastische vader die een mens kan wensen”, zo omschreven zijn kinderen hem in een paginagroot overlijdensbericht dat in het AD, de Volkskrant en Trouw staat. “Aan een onbevreesd en strijdbaar leven op de barricades van recht en onrecht is een einde gekomen”, aldus zijn nabestaanden. De familie van De Vries liet in de rouwadvertentie al weten dat “een ieder voor wie Peter in zijn leven iets betekend heeft, uitgenodigd is om afscheid van hem te nemen”.

Meer mooie woorden

Ook velen anderen plaatsten berichten voor Peter. “Wij zullen zijn bevlogenheid en vastberadenheid missen”, stond in een boodschap die Omroep MAX-directeur Jan Slagter in De Telegraaf liet plaatsen voor de overleden crimeverslaggever. “Een echt mensch is niet meer”, leest een overlijdensadvertentie van voormalig advocaat Bram Moszcowicz en Nienke Hoogervorst in diezelfde krant.

Laatste belofte

“Dat we jou moeten missen is ondenkbaar, maar we zijn ingehaald door de harde werkelijkheid”, luidt de boodschap van RTL Nederland in onder meer De Volkskrant. “Peter, jij wordt niet vergeten. Tenslotte doen we jou een belofte: ‘We will not bend our knee‘.” Advocaat Peter Schouten, met wie De Vries samen met strafpleiter Onno de Jong het team vormde dat kroongetuige Nabil B. bijstaat in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, zegt eveneens “met intens verdriet afscheid te nemen” van De Vries. “Peter, je luisterde altijd zo lief.”

Familie De Mol

In de kranten van maandag staan er opnieuw rouwadvertenties voor Peter, onder meer van de familie De Mol. “Lieve Peter, er is geen tweede zoals jij: integer, oprecht, vasthoudend en betrokken. Dank voor je steun en dat je er altijd voor ons was. Wij wensen alle dierbaren van Peter heel veel sterkte en kracht. Familie De Mol,” luidt de boodschap in De Telegraaf.

‘Amsterdam huilt’

Ook Carlo Boszhard, en goede vriend van Peter, en zijn partner Herald Adolfs brengen een eerbetoon aan de neergeschoten journalist. “Voor altijd onze held, Peter R. de Vries. Veel liefde en kracht voor de familie, partner en iedereen die met Peter heeft mogen werken.” Femke Halsema laat als burgemeester van Amsterdam namens het stadsbestuur de driehoek weten: “Peter R. de Vries. Heldhaftig, vastberaden, barmhartig. Amsterdam huilt.”

Verdachten in raadkamer

De twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries worden maandag voor de raadkamer van de rechtbank Amsterdam gebracht. Het Openbaar Ministerie wijzigt de aanklacht van poging tot moord in moord, omdat De Vries (64) op 15 juli is bezweken aan zijn verwondingen. De uitkomst van de raadkamer wordt mogelijk pas dinsdag bekend.

Lees ook
Kinderen Peter R. de Vries: ‘Meest fantastische vader die een mens kan wensen’

Aanslag

De Vries is op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten, na zijn optreden in het programma RTL Boulevard. Hij was op weg naar de parkeergarage om zijn auto te halen. De verdachten zijn een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. De Rotterdammer is de vermoedelijke schutter. De Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. Het tweetal is vrij snel na de aanslag op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam, klemgereden en aangehouden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress