Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Schandalig: 85 ziekenhuismedewerkers snuffelden in dossier Barbie

Schandalig: 85 ziekenhuismedewerkers snuffelden in dossier Barbie

Celebs
Schandalig: 85 ziekenhuismedewerkers snuffelden in dossier Barbie

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven omdat ze onrechtmatig het dossier hebben bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Als ze nog eens de fout ingaan, volgt ontslag op staande voet, heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

Lees ook
‘Barbie heeft vorige week voor de tweede keer abortus laten plegen’

Cultuurprobleem

Aangezien dit voor alle betrokkenen de eerste waarschuwing is, volgen nu geen ontslagen. De medewerkers hadden “geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt”, aldus het ziekenhuis na intern onderzoek. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens begon een onderzoek. De Patiëntenfederatie sprak van een “cultuurprobleem”.

Strengere regels

Om privacyschendingen in de toekomst te voorkomen, scherpt het ziekenhuis de procedures verder aan. Zo krijgen medewerkers een extra waarschuwing wanneer ze een dossier openen, gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd en moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

Brief

Alle medewerkers krijgen een brief waarin nog eens het belang van beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en privacy wordt benadrukt. Tijdens werkoverleg en introductiebijeenkomsten komt er ook meer aandacht voor deze onderwerpen. Patiënten kunnen er daarnaast zelf voor kiezen hun persoonlijke gegevens extra af te schermen voor medewerkers.

Tegenslag na tegenslag

Barbie belandde afgelopen januari in het ziekenhuis nadat zij een zelfmoordpoging deed. Daarna volgden meerdere tegenslagen; ze belandde in een afkickkliniek, er lekten meerdere sekstapes uit, haar kinderen vertrokken na een beslissing van Jeugdzorg richting haar ex Michael in Spanje, zat lange tijd zonder eigen woonruimte en pleegde voor de tweede keer in haar leven abortus. Begin deze maand werd bekend dat mogelijk tientallen medewerkers van het ziekenhuis in haar dossier hadden gesnuffeld.

Beeld: Hollandse Hoogte

Shoppen is altijd een goed idee