Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > 4 vragen aan cabaretier Anne Neuteboom: ‘Ik ben extreem eerlijk en durf kwetsbaar te zijn’

4 vragen aan cabaretier Anne Neuteboom: ‘Ik ben extreem eerlijk en durf kwetsbaar te zijn’

4 vragen aan cabaretier Anne Neuteboom: ‘Ik ben extreem eerlijk en durf kwetsbaar te zijn’

Iedere week stellen we in Flair vier prangende vragen aan een bekende Nederlander. In editie 15,  zetten we Anne Neuteboom in de spotlights. We praten met haar over haar voorstelling ‘Kijk haar gaan’.

Je maakt ‘maatschappelijk betrokken cabaret zonder zure oogkleppen, maar met een frisse, analytische blik’. Wat bedoel je daarmee?

“Toen ik op de Koningstheateracademie zat, leerde ik het verschil tussen maatschappelijk engagement – Freek de Jonge, zeg maar – en persoonlijk engagement. Toen ik nadacht over mijn eigen vorm, kwam ik op die omschrijving. Ik heb iets te zeggen over de wereld, maar niet op de manier waarop Freek dat doet: mijn uitgangspunt is mijn eigen leven. Ik ben extreem eerlijk en durf kwetsbaar te zijn, maar zeg daarmee iets over het grotere plaatje.”

Waar zeg je graag iets over?

“We leven in progressieve tijden en denderen vooruit. Dat geeft energie, maar soms slaan we door. In één scène geef ik commentaar op de linkse, artistieke bubbel waar ik zelf in zit: ik lach mensen uit die elke dag vlees eten of tegen genderneutrale toiletten zijn. ‘Wat een achterlopers!’ Daarmee geef ik tegelijkertijd commentaar op mezelf, want het is heel beperkt van mezelf om te denken dat we allemaal al zover zijn.”

Kijk haar gaan is je tweede soloprogramma. Lag de lat hoog na je debuutvoorstelling Weg?

“Ja, best wel. Ik dacht: o, ik heb 1 keer een voorstelling gemaakt, dus nu weet ik hoe het moet. Maar het werd helemaal niet makkelijker, ik moest opnieuw het wiel uitvinden. Maar goed, dat weet ik nu. Als ik aan mijn volgende ga beginnen, ben ik er mentaal op voorbereid dat het weer net zo moeilijk wordt.”

Lees ook
4 vragen aan Tatjana Almuli: ‘Natuurlijk is sporten gezond, maar ik sloeg erin door’

Waarom mogen we je voorstelling vooral niet missen?

“Ik woon sinds kort antikraak in een oude zorginstelling met dertig mensen en laatst kwam een huisgenoot naar mijn voorstelling kijken. Na afloop zei hij: ‘Ik ben in korte tijd alle kanten op gesmeten en uitgedaagd om opnieuw naar dingen te kijken en mezelf te bevragen.’ Daarnaast vond hij de voorstelling heel grappig. Dat vond ik een mooi compliment.”

Kijk haar gaan is deze week te zien in Enschede, Oosterhout en Apeldoorn. Zie anneneut.nl/speellijst voor data.

Deze ‘4 vragen aan…’ komt uit Flair 15. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.