Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > 4 vragen aan Douwe Bob: ‘Ik geniet van mezelf, hoe narcistisch dat ook klinkt’

4 vragen aan Douwe Bob: ‘Ik geniet van mezelf, hoe narcistisch dat ook klinkt’

Celebs
4 vragen aan Douwe Bob: ‘Ik geniet van mezelf, hoe narcistisch dat ook klinkt’

Iedere week stellen we in Flair vier prangende vragen aan een bekende Nederlander. In editie 16, is Douwe Bob aan de beurt. We praten met hem over z’n laatste album ‘The Shape I’m In’.

Voor je laatste plaat kreeg je lovende recensies en won je een Edison. Ben je op de toppen van je kunnen?

“Ik geloof wel dat ik het spel dat ik speel, aan het uitspelen ben, eerlijk gezegd. Al vind ik niet per definitie dat ik beter ben in mijn vak dan een paar jaar geleden. De nummers die ik toen schreef, zou ik niet meer kunnen schrijven, omdat ik als persoon ben veranderd. Ik was onbevangener en keek anders naar de wereld dan nu, en nu schrijf ik misschien wel wat vakkundiger dan toen. Dat is anders, maar niet per se beter.”

Wat is voor jou de perfecte show?

“De show klopt wanneer we waanzinnig goed spelen en dat zelf horen. Hoe beter we spelen, hoe meer we van onszelf genieten, hoe narcistisch dat ook klinkt. En daar geniet het publiek dan weer van. Ik heb het leukste vak ter wereld, maar het is wel een vak – en daar wil ik de beste in zijn. Daar hoort bij dat je mensen een leuke tijd bezorgt, maar ook dat je het zelf leuk hebt. Je kunt wel entertainen, maar als je het niet naar je zin hebt, val je door de mand.”

Raakt jouw muziek je tijdens het spelen?

“Mijn stem of spel niet, maar het verhaal van een nummer kan me soms echt raken. Vooral als het niet mijn eigen verhaal is. Iets wat je zelf hebt geschreven heb je al helemaal geleefd, maar de muziek van een ander overkomt je. Ik ken mezelf te goed om door mijn eigen teksten geraakt te worden.”

Lees ook
4 vragen aan cabaretier Anne Neuteboom: ‘Ik ben extreem eerlijk en durf mezelf openstellen’

Heb jij een hutje op de hei nodig om muziek te schrijven?

“Soms werkt het om me af te sluiten ja, maar soms wil ik juist de wereld in. Ik wil na de tour het liefst 2 maanden een appartementje op de Wallen in Amsterdam huren om inspiratie op te doen. De deur uitgaan en zo tegen een Japanner aanlopen en knokkende Engelsen zien. Die totale chaos lijkt me te gek. Om muziek te schrijven, moet je oncomfortabel zijn.”

Douwe Bob speelt zaterdag op Paaspop in Schijndel. Voor meer speeldata, zie douwebobmusic.com.

Deze ‘4 vragen aan…’ komt uit Flair 15. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee