Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > We gaan wéér meer betalen: zorgpremie volgend jaar flink omhoog

We gaan wéér meer betalen: zorgpremie volgend jaar flink omhoog

We gaan wéér meer betalen: zorgpremie volgend jaar flink omhoog

De zorgpremie wordt volgend jaar gemiddeld flink duurder, met ruim een tientje per maand. Die schatting van het kabinet wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt, melden Haagse bronnen.

Lees ook
6 leuke manieren om geld te besparen

Bijna 10% omhoog

Het ministerie van Volksgezondheid maakt ieder jaar voor Prinsjesdag ramingen voor de nieuwe basispremie voor de zorgverzekering. Op dit moment betalen verzekerden jaarlijks gemiddeld 1290 euro, oftewel 107,50 per maand. De verwachting is dat dat bedrag flink omhoog gaat.

Stijging én daling

Zorgverzekeraars bepalen iedere herfst zelf welke premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een richtlijn vast. De basispremie in 2019 wordt geschat op gemiddeld 1432 euro per jaar, dat komt neer op 119,20 per maand. Het betekent een stijging van een kleine 12 euro op maandbasis. Mensen met een kleine beurs gaan er toch haast niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag ook stijgt.

Geen verrassing

De geraamde stijging is geen verrassing. Door de bloeiende economie is bijvoorbeeld het personeel in de gezondheidszorg meer gaan verdienen en kosten ook geneesmiddelen en dergelijke meer. Dat maakt de zorg duurder. De zorgkosten lopen ieder jaar sowieso al wat op. Ook speelt mee dat het eigen risico deze kabinetsperiode gelijk blijft.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock