Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Verhuizen? Mooi moment om te gaan hypotheek-shoppen!

Verhuizen? Mooi moment om te gaan hypotheek-shoppen!

Verhuizen? Mooi moment om te gaan hypotheek-shoppen!

Verhuizen? Kopen, huren of verbouwen? Neem je de hypotheek mee: ja of nee? Tips, tips en nog meer tips!

1. Kopen of huren?

Een koophuis is een grote financiële verplichting. Een huurhuis is veel flexibeler en hoeft niet per se duurder te zijn, zeker niet als je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Voorwaarde is wel dat jullie inkomen niet te hoog is. Woningcorporaties moeten minimaal 80% van hun sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 35.739. Als huurder kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. En is het dak kapot of het riool verstopt, dan draait je huurbaas op voor de kosten van de reparatie.

2. Overweeg een verbouwing

Je bent blij met je fijne tuin en je leuke buren, maar hebt een dringend ruimtetekort. Een verbouwing kan een goedkoper alternatief zijn voor verkopen. Je betaalt geen kosten koper en verhuiskosten. Het voordeligst is als je de verbouwing van je eigen spaargeld kunt ophoesten. Maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om je hypotheek uit te breiden.

3. Hypotheek mee, ja of nee?

Als je gaat verhuizen, kun je de hypotheek gewoon meenemen naar een volgend huis. Maar het is ook een mooi moment om eens te shoppen bij een ander. Vraag bij een paar hypotheekverstrekkers een offerte op. Verhuis je naar een duurder stulpje, dan gelden voor die extra lening de nieuwe belastingregels van 2013.

4. Ding af op de makelaar

Aan onderhandelen ontkom je niet als je een huis koopt of verkoopt. Zelfs niet als je daarvoor een makelaar inschakelt. Want de kosten van de makelaar, courtage genaamd, zijn nooit in beton gegoten. Wees assertief en klets wat van die kosten af. Verkoop je je huis, dan kost een makelaar zo’n 1,5% van de opbrengst. Voor een aankoopmakelaar betaal je vaak net iets minder.

5. Vraag je baas om verhuisvergoeding

Ga je vanwege je werk verhuizen, check dan eens of je werkgever bereid is om mee te betalen. Bij de afdeling personeelszaken weten ze vaak meer.

Lees ook:

 

Bron: Flair10 – 2016