Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Ka-ching! Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander per leeftijdscategorie

Ka-ching! Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander per leeftijdscategorie

Budget
Ka-ching! Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander per leeftijdscategorie

Waar het de een lukt om honderden euro’s per maand opzij te zetten, houdt de ander aan het eind van zijn of haar salaris steevast een stukje maand over. Sparen is voor iedereen anders, maar stiekem is het tóch wel fijn om een beeld te hebben van wat anderen op hun rekening hebben staan. Volgens de cijfers van het CBS is dit hoeveel spaargeld de gemiddelde Nederlander heeft per leeftijdscategorie. 

Iedereen spaart anders

We durven niet met zekerheid te zeggen of je wat aan die kennis hebt. Immers, als sparen maar niet wil lukken dan kan de spaarpot van een ander nogal intimiderend werken. Of, en nu kijken we naar jou negative Nancy, je draait de boel om en je gebruikt andermans spaargeld als een richtlijn. Maar onthoud: geen enkele situatie is hetzelfde. Jouw persoonlijke, financiële situatie is uniek.

Mediaan

Dat gezegd hebbende, we kunnen de wereld verdelen in twee groepen. Zij die goed kunnen sparen en zij die zelfs geen financiële tegenvallers kunnen opvangen. Daarom kan het gemiddelde spaargeld van de Nederlander misschien een vertekend beeld geven. Uit de meest recente data (2019) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 40.800 euro aan bank- en spaartegoeden bezitten. Dat klinkt als best veel, maar het is goed om er rekening mee te houden dat de rijkere huishoudens het gemiddelde spaargeld flink omhoog trekken. Het mediane – oftewel het middelste – spaarbedrag ligt een stuk lager. Want ach, verschil moet er zijn.

Spaargeld per Nederlander per leeftijdscategorie

Het is natuurlijk heel interessant om te weten hoeveel spaargeld jij hebt ten opzichte van je leeftijdsgenoten. In onderstaande tabel kun je dit zien. Let op: dit zijn de gemiddelde en mediane bedragen per huishouden, waarbij de leeftijd van de hoofdkostwinner leidend is.


Bron: Centraal Bureau voor Statistiek

Pensioenleeftijd

Zoals je ziet loopt het gemiddelde spaarbedrag flink op tot een leeftijd van vijfenzestig jaar. Dit is logisch, aangezien mensen tijdens hun arbeidsleven meestal geleidelijk meer verdienen en dus meer kunnen sparen. Na de pensioenleeftijd vlakt het spaarbedrag wat af. Mensen ontvangen vanaf die tijd gemiddeld genomen minder inkomsten dan tijdens hun arbeidsleven en zullen ook spaargeld gebruiken als aanvulling voor hun pensioen.

Lees ook
Good to know: hoe bereid je je financiën voor op een economische crisis?

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Dit is een vraag die veel mensen zich stellen. Sommige mensen hebben nou eenmaal meer ruimte om te sparen dan anderen, dus op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Het Nibud hanteert een vuistregel dat je maandelijks minimaal tien procent van je inkomen zou moeten wegzetten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee