Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Saskia koopt een jaar lang níets nieuws: ‘Ik haal zelfs geen nieuwe tandenborstel’

Saskia koopt een jaar lang níets nieuws: ‘Ik haal zelfs geen nieuwe tandenborstel’

Saskia koopt een jaar lang níets nieuws: ‘Ik haal zelfs geen nieuwe tandenborstel’

Een jaar geen nieuwe spullen kopen, kan dat? Saskia Sampimon-Versneij ging op 1 januari 2020 deze uitdaging met zichzelf aan. Ze was haar consumptiepatroon zat en besloot een jaar niks nieuws te kopen en daarover te bloggen en te vloggen op thegreenlist.nl. Het einde van het jaar en daarmee het einde van haar challenge komt in zicht. Dus deelt Saskia haar vier belangrijkste lessen alvast met de lezers van Flair. 

Les 1: spelregels van #buynotingnew challenge bepaal jij

“De één koopt een jaar geen nieuwe kleding, de ander kiest voor een maand helemaal niks nieuws en ik besloot het nog verder door te trekken en een heel jaar geen nieuwe spullen te kopen. Dus geen nieuwe kleding, speelgoed, meubels en hebbedingen. En voor dingen die ik écht nieuw moet kopen zoals beauty- en schoonmaakproducten, heb ik de regel: duurzamer kopen. De spelregels bepaal je dus lekker helemaal zelf en juist dat maakt het ook zo’n leuk proces. Het is belangrijk om voor jezelf scherp te hebben wat je wil bereiken. In mijn geval wil ik onderzoeken of ik groener kan consumeren zonder op kwaliteit en fun in te boeten. En ik wil een circulaire economie van onderop aanjagen. Ik geloof dat ik met de focus op anders consumeren een grotere groep kan aanspreken – en daarmee meer impact kan maken – dan met een #nobuy missie.”

Les 2: goede voorbereiding is cruciaal

“Onvoorbereid starten op 1 januari is niet echt een slim idee. Het is wel zaak om je challenge goed voor te bereiden. Allereerst om je familie, vrienden en huisgenoten mee te nemen in je plannen: hoe wil je dat ze omgaan met jouw challenge? Neem je nog wel nieuwe cadeaus aan? En hoe ga je om met gemeenschappelijke uitgaven? Allemaal zaken om vooraf over na te denken. Ook het aanhouden van een klein financieel buffertje is (zeker in het begin) geen gek idee. Zo heb ik dit jaar een aantal wegwerpartikelen eenmalig vervangen voor een zero-waste variant. Denk aan een prachtig veiligheidsscheermes, wasbare wattenschijfjes of katoenen servetten. Ook is duurzame make-up vaak iets duurder. Ik heb dus soms (eenmalig) een grotere uitgave gedaan om mijn duurzame leven een boost te geven.”

Les 3: onderschat het niet: een kringloop-leven kost tijd

“Gekmakend: ik ben een maand bezig geweest om twee doodgewone IKEA-boekenplankjes te scoren op Marktplaats, terwijl ik met een IKEA om de hoek deze binnen een uur in huis kan hebben. Toen mijn elektrische tandenborstel stuk ging, duurde het enkele dagen voordat de buit binnen was omdat ik via Instagram een ruildeal had gesloten. En een aantal missing items in mijn kledingkast heb ik nog steeds niet gevonden. Heb je die tijd of het geduld niet dan is het misschien een beter idee om te beginnen met een kortere challenge van een maand of een kwartaal of enkel een focus op kleding. Het moet wel een beetje behapbaar zijn zodat je aan het einde ook iets te vieren hebt.”

Les 4: wees creatief: niks-nieuws is (veel) meer dan tweedehands shoppen

“Niks-nieuws is meer dan tweedehands. Denk aan leasen, huren, delen, ruilen of circulair kopen. Zo hebben mijn man en ik een restyling van ons interieur gedaan en gekozen voor ‘nieuwe’ plantenpotten gemaakt van oude autobanden.”

Lees ook 
Flinke dosis inspiratie, DIY’s en héél veel binnenkijken: de eerste editie van ‘Flair Wonen’ is nú verkrijgbaar

Challenge bijna afgelopen en dan?

“Mijn challenge zit er dan wel bijna op, maar mijn missie is nog lang niet volbracht. Ook volgend jaar ga ik door met mijn kringloop-lifestyle om een circulaire economie van onderop aan te jagen. En ook met het aanmeten van een eco lifestyle ben ik lekker op dreef. Tot nu toe lukt het mij aardig om alles in de badkamer en keuken duurzamer te vervangen. Wat dus begon als een persoonlijke challenge is uitgegroeid tot een rap groeiende online beweging. Dus de groene smaak heb ik net lekker te pakken. Voorlopig ga ik dus nog even door.”

Meer weten over een kringloop-lifestyle? Volg het groene lijstje zonder spruitjeslucht op Instagram: thegreenlist.nl of neem een kijkje op haar blog: thegreenlist.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock, Instagram