Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Ruzie over geldzaken is de grootste relatiekiller

Ruzie over geldzaken is de grootste relatiekiller

Ruzie over geldzaken is de grootste relatiekiller

Geld is misschien niet het meest romantische onderwerp om samen met een glaasje bubbels bij de haard te bespreken. Maar bij grote veranderingen in je leven verandert je financiële situatie ook.

Ruzie over geldzaken is de grootste relatiekiller

Met deze to-do-lijstjes kijk jij straks nergens meer van op.

1. Praat over poen!

‘Schat, we moeten praten…’ Nog voor de verhuiswagen komt voorrijden, wil je weten hoe vriendlief met geld omgaat. Ruzie over geldzaken is namelijk een van de grootste relatiekillers. En dus moet je weten of hij spaargeld heeft of juist schulden. En wat er bij hem maandelijks in en uit gaat. Natuurlijk moet je dan zelf ook met de billen bloot.

2. Open een gezamenlijke rekening

Hebben jullie allebei je financiële verleden opgebiecht, dan is het tijd om vooruit te kijken. Open een gezamenlijke rekening en beslis wat jullie samen betalen en wat apart. Volgens het Nibud zijn er vier manieren om de lasten te verdelen: 1. Ieder betaalt de helft. 2. Jullie verdelen de kosten naar verhouding van het inkomen. 3. Een van beiden neemt alle kosten op zich en de ander betaalt een vaste bijdrage. 4. Jullie houden allebei hetzelfde over voor persoonlijke uitgaven. Wat eerlijk is, hangt af van jullie situatie.

3. Word fiscale partners

‘Wil je mijn fiscale partner worden?’ Een romantisch aanzoek is het niet, maar waarschijnlijk wel lucratief. Fiscaal partnerschap betekent dat jullie voor bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk bedrag opgeeft in de aangifte. Het kan heel voordelig zijn om bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek onderling te verdelen. Je wordt niet automatisch fiscale partners als je gaat samenwonen. Heb jullie samen geen kind of eigen huis, dan moet je naar de notaris voor een samenlevingscontract. Dat kost tussen de € 300 en € 500.

4. Regel je pensioen

Natuurlijk ga je ervan uit dat jullie samen oude besjes worden. Maar als de ander voor zijn pensioenleeftijd overlijdt, kun jij recht hebben op partnerpensioen. En andersom. Jullie moeten elkaar dan wel hebben aangemeld bij je pensioenfonds, iets wat veel samenwoners vergeten. Ben je niet getrouwd, dan vragen de meeste pensioenfondsen om een samenlevingscontract.

 

Lees ook:

 

Bron: Flair10 – 2016