Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Lenen en delen is het nieuwe bezitten

Lenen en delen is het nieuwe bezitten

Lenen en delen is het nieuwe bezitten

Waar we de afgelopen jaren vooral in een consumptiemaatschappij hebben geleefd waar velen gingen voor meer-meer-meer, is het nu een trend om juist te minderen. Want spullen maken gewoonweg niet gelukkig. En dus geven we massaal onze oude spullen een nieuw leven door ze op de vrijmarkt te verkopen of in te leveren bij de kringloopwinkel. En wat je daarna nog te veel hebt, deel je met anderen.

We staan aan de vooravond van een belangrijke revolutie. Het wordt steeds normaler om dingen gratis weg te geven, uit te lenen of te ruilen. Het wordt ook wel de deel-economie genoemd. Eigenlijk delen we natuurlijk al veel langer, want wie heeft er nooit eens een kopje suiker of iets anders bij de buren geleend? Het wordt nu – o.a. door de komst van internet en smartphones- een stuk makkelijker om ook bij buren een straat verderop spullen te lenen. Buren die je tot voor kort nog nooit gezien had. En eigenlijk kun je bijna alles delen!

Spullen delen

Via Peerby kun je heel gemakkelijk bij andere aangesloten deelnemers spullen lenen. Heb je een trap nodig om je dakgoot schoon te maken? Of binnenkort een feestje en kun je wel wat statafels gebruiken? Plaats je oproep op Peerby en de kans is groot dat je deze spullen in een oogwenk in huis hebt! Zo hoef je niet zelf te investeren, maar leen je de spullen op het moment dat je ze nodig hebt.

Huis delen

Via sites zoals Airbnb en Wimdu kun je kamers, appartementen en complete huizen huren voor je weekendje weg of langere vakantie. Huren van een particulier is vaak goedkoper dan een hotel en deze huizen bevinden zich meestal op de meest fantastische plekken! Doordat mensen recensies achterlaten, kun je een beetje een indruk krijgen van de verhuurders. Spannend is het natuurlijk wel, het gaat op basis van vertrouwen.

Auto delen

In veel grote steden zijn autodeelconcepten al een grote hit. Vaak zijn dit stadsgebonden initiatieven zoals Greenwheels of Car2Go. Je kunt er op bijna iedere straathoek een auto reserveren en ook weer achterlaten. Reserveren doe je via een app op je smartphone of via de computer thuis.

Naast deze initiatieven, kun je ook een auto van een particulier huren. Via SnappCar bijvoorbeeld, zoek je heel makkelijk een auto in de buurt. Van een kleine ‘boodschappenauto’ tot een grote SUV. Handig als je zelf geen auto hebt, of bijvoorbeeld eens een grotere auto mee wilt voor een weekendje weg. Via MyWheels kun je zelfs een auto van een particulier huren per uur.

De tarieven zijn zeer schappelijk en verzekering is geregeld als je ingeschreven staat op een van de sites. Je kunt ook je auto verhuren! Handig als jouw auto eigenlijk de hele dag voor de deur staat. Zo maak je nog eens buurtgenoten blij!

Eten delen

Ben jij een enthousiaste thuiskok? Of kook je standaard te veel? Kijk dan eens op thuisafgehaald.nl. Hier kun je je extra maaltijden of zoetigheden tegen een klein prijsje aanbieden. Ook handig om eens te kijken of er koks bij jou in de buurt zijn waar je een maaltijd op kunt halen. Zeg nou zelf, een versgekookte maaltijd smaakt toch stukken beter dan een stoommaaltijd uit de magnetron? En je leert er ook nog eens nieuwe buurtgenoten mee kennen!

Weggeven

Verdienen jou oude spulletjes eigenlijk nog een tweede ronde? Je kunt ze op Marktplaats aanbieden, of verkopen op een rommelmarkt. Als je er geen geld meer aan wilt verdienen kun je ze naar de plaatselijke kringloopwinkel brengen. Of zet ze op social media en laat het bij je ophalen! Er zijn talloze weggeefgroepen op Facebook. Als je zoekt op ‘ik geef weg + jouw woonplaats’ is er vast eentje te vinden. Jij bent van je oude spulletjes af en je maakt er iemand weer heel erg blij mee!

Andersom werkt het natuurlijk ook. Als je van een klein budget moet rondkomen, loont het echt om regelmatig in dit soort groepen te kijken. Er worden vaak nog prima spullen te geef aangeboden.

Lees ook

Vind je dit een interessant gegeven? Dan lees je ook deze drie artikelen graag: