Je bent hier: Home > Budget > Mooie meevaller: zóveel valt de energierekening dit jaar gemiddeld lager uit

Mooie meevaller: zóveel valt de energierekening dit jaar gemiddeld lager uit

Budget
Mooie meevaller: zóveel valt de energierekening dit jaar gemiddeld lager uit

Is dat even fijn: nieuwe berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat we te maken krijgen met een goede meevaller. De gemiddelde jaarlijkse energierekening valt dit jaar namelijk behoorlijk goedkoper uit.

Tien procent goedkoper

Zo’n 170 euro lager dan vorig jaar, om precies te zijn (extra handig als je de mist in gaat met de nieuwe, verlaagde maximumsnelheid, bijvoorbeeld). Daarmee is een gemiddeld Nederlands huishouden 1.574 euro kwijt aan de energierekening in 2020, bijna tien procent minder dan vorig jaar. Het CBS benadrukt dat het om een gemiddelde gaat en er dus grote verschillen kunnen zijn tussen huishoudens. Bij de berekening gaat het CBS uit van een stroomverbruik van 2.450 kWh en 1.197 kubieke meter gas.

Wie heeft het meeste voordeel?

Uit de berekeningen blijkt dat vooral de eenpersoonshuishoudens dit jaar minder betalen. Een bewoner in een kleine, nieuwe woning is dit jaar volgens het CBS zestien procent minder kwijt. De groep die het minst profiteert van de nieuwe situatie zijn huishoudens die bestaan uit twee of meer personen en in een ouder, vrijstaand huis wonen. Deze huishoudens betalen ruim vier procent minder.

Heffingskorting

Het grootste verschil in de energierekening tussen januari 2020 en een jaar eerder zit in de heffingskorting die ieder huishouden krijgt. Huishoudens krijgen een vast bedrag van 216 euro meer terug op de energiebelasting dan vorig jaar. Daarnaast dalen de leveringskosten in totaal met 81 euro.

Iets meer belasting

Daar staat wel tegenover dat een gemiddeld huishouden dit jaar iets meer betaalt aan belastingen. Naast gewone belasting betalen huishoudens een Opslag Duurzame Energie (ODE). Daarmee worden duurzame projecten gefinancierd, het kabinet wil daarmee een daling van de CO2-uitstoot stimuleren. Gemiddeld betalen huishoudens met deze belastingen 116 euro meer per jaar. Haal je de hogere heffingskorting van 216 euro hier weer van af, dan kom je in totaal uit op 100 euro minder energiebelasting bij een gemiddeld verbruik.

Lees ook
Waarom je een hotel beter niet kunt boeken via bekende boekingsites

Eígenlijk zijn we alsnog ‘duur’ uit

Ondanks de lagere energiebelasting en kosten voor dit jaar is het bedrag nog wel 164 euro hoger vergeleken met twee jaar geleden. In 2019 steeg de energierekening namelijk met maar liefst 334 euro vergeleken met 2018 vanwege een flink hogere energiebelasting. Het kabinet besloot daarop een deel van de hogere energiebelasting terug te draaien.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee