Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Sabine (41): ‘Ik bestel gerust voor honderd euro aan vlees’

Huishoudboekje van Sabine (41): ‘Ik bestel gerust voor honderd euro aan vlees’

Budget
Huishoudboekje van Sabine (41): ‘Ik bestel gerust voor honderd euro aan vlees’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Sabine (41) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Sabine (41), woonbegeleider (32 uur)
Relatie met: Sam (46), business intelligent specialist (36 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Sabine € 2.300
 • Salaris Sam € 2.500

TOTAAL € 4.800

Uitgaven

 • Hypotheek € 545
 • Gas, water, licht € 120
 • Boodschappen € 500
 • Zorgverzekering € 260
 • Overige verzekeringen € 115
 • Auto’s inclusief benzine € 410
 • Internet en tv € 53
 • Telefoon € 58
 • Abonnementen € 18
 • Kleding € 250
 • Kapper en verzorging € 50
 • Sporten € 100
 • Cadeautjes € 50
 • Uit eten en leuke dingen doen € 350
 • Vakanties en festivals € 300
 • Klussen en tuin € 100
 • Sparen € 1.500

TOTAAL € 4.779

Sparen en schulden

 • Spaargeld € 8.500

Hoe happy zijn jullie met jullie financiële plaatje?

“Heel erg happy. We zijn met z’n tweetjes en verdienen genoeg om leuke dingen te doen. Daarnaast zijn we dol op reizen en weekendjes weg. We bezoeken graag festivals en lekker uit eten gaan is ook aan ons besteed. Eigenlijk ligt alles wat we willen doen en kopen binnen ons bereik. Natuurlijk moeten we ook weleens ergens voor sparen, maar dat kan makkelijk met ons inkomen. Ja, we voelen ons echt wel rijk.”

Jullie sparen € 1.500 per maand. Heb je een speciaal spaardoel?

“We sparen vooral voor het verrijken van ons huis, een monumentaal pand dat we drieënhalf jaar geleden voor € 237.000 kochten. Vorig jaar hebben we de boel buiten laten schilderen en de tuin laten doen. Nu sparen we voor een nieuwe keuken en daarna staat een nieuwe badkamer op ons verlanglijstje. En we willen het huis verduurzamen. Omdat ons huis op de monumentenlijst staat, mogen we jammer genoeg geen zonnepanelen plaatsen. Daarom gaan we het dak van onze uitbouw vergroenen. We laten het begroeien met sedum, dat zijn kleine vetplantjes. Dat isoleert goed, waardoor de warmte binnen blijft en het geluid buiten.”

Was je altijd al zo’n goede spaarder?

“Ik heb als puber altijd bijbaantjes gehad en het geld dat ik verdiende, potte ik op. Ik gaf het alleen uit als ik iets heel graag wilde hebben, zoals een merkspijkerbroek of een mooi paar laarzen. Tja, mijn ouders hebben me geleerd dat als je iets graag wilt hebben, je moet werken én sparen.”

Koop je ook duurzame kleding?

“De laatste jaren letten we daar inderdaad steeds meer op. We kopen minder items en wat we kopen is van goede kwaliteit. En we vinden het belangrijk om te weten waar kleding vandaan komt. Je zult mij bijvoorbeeld geen broek bij een van de goedkope winkelketens zien kopen. Onze kledingkast hoeft ook niet uit te puilen. Dragen we iets niet meer? Dan brengen we het naar een winkel voor tweedehandskleding.”

Wat vind je van het boodschappenbudget?

“We houden van lekker en goed eten. Laatst hebben we een The Bastard-barbecue gekocht. Een grote uitgave, maar we hebben er wekelijks plezier van. We bereiden er lekkere groenten en stoofpotjes op. En vlees. Geen worstjes of speklapjes hoor, maar goed vlees dat we bij een biologische boerderij kopen. Ik bestel gerust voor € 100 aan vlees. En dan bedoel ik geen kiloknallers, maar mooi vlees dat we low en slow bereiden. Ik koop dan een groot diep ingevroren pakket waar we drie maanden van eten. En we koken graag voor vrienden. Goed wijntje en een lekker kaasje erbij. Dat is volop genieten voor ons.”

Vakanties vinden jullie ook belangrijk?

“We reizen graag. Van zes weken backpacken door Azië tot vier weken met de auto door Europa toeren. Vorig jaar zijn we naar Italië geweest. Dat was een culinair feestje. Dit jaar zouden we naar India gaan, maar door corona kunnen we natuurlijk niet weg. Nu kijken we of we in het najaar een culinair reisje door Nederland kunnen maken.”

Dit jaar ook geen festivals. Hield je veel geld over?

“Veel mensen hielden in coronatijd geld over. Wij niet, hoor. We hebben ervoor gekozen om de lokale ondernemers te steunen door eten af te halen en bonnen te kopen. Toen de horeca weer openging, waren wij een van de eersten die een tafeltje reserveerden. Ik vond afgelopen zomer overigens wel wat saai; ik heb de gezellige festivals echt gemist. Maar voor de ondernemers is het natuurlijk nog veel vervelender.”

Lees ook
Huishoudboekje van Anna (25): ‘Met een lening van mijn moeder konden we ons huis kopen’

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 45-2020. Deze ligt t/m 10 november in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee