Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Margot (25): ‘In ruil voor onderdak bij mijn schoonouders, kook ik in het weekend’

Huishoudboekje van Margot (25): ‘In ruil voor onderdak bij mijn schoonouders, kook ik in het weekend’

Huishoudboekje van Margot (25): ‘In ruil voor onderdak bij mijn schoonouders, kook ik in het weekend’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Margot (25) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Margot (25), marketeer (40 uur)
Relatie met: Karsten (26), jurist (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Margot € 2.100
 • Salaris Karsten € 1.900

TOTAAL € 4.000

Uitgaven

 • Opslagbox € 75
 • Boodschappen € 150
 • Verzorgingsproducten € 30
 • Zorgverzekering € 235
 • Overige verzekeringen € 40
 • Kleding € 50
 • Telefoon € 45
 • Abonnementen € 30
 • Cadeautjes € 40
 • Uit eten en leuke dingen doen € 100
 • Zakgeld € 400
 • Sparen € 2.700

TOTAAL € 3.895

Sparen en schulden

 • Spaarrekening € 45.000

€ 75 per maand voor een opslagbox. Geen woning?

“Wij wonen sinds een aantal maanden bij de ouders van Karsten. We hadden een koophuis, maar dat hebben we in mei verkocht. Inmiddels hebben we weer een nieuw huis gekocht, daar krijgen we in februari de sleutel van. Onze spullen hebben we tijdelijk opgeslagen, vandaar die opslagbox.”

Op jullie leeftijd al een huis gekocht en weer verkocht. Vertel eens.

“In oktober 2018 kochten we een tussenwoning voor € 220.000. Naast onze studie werkten we parttime. Dat kon omdat we allebei maar heel weinig college-uren hadden. Ik werkte bij een marketingbureau en Karsten werkte bij een notariskantoor. Voor studenten hadden we dus best een lekker inkomen. En we woonden allebei nog bij onze ouders, waardoor we geen hoge lasten hadden en lekker konden sparen. We konden een hypotheek afsluiten van ongeveer € 110.000. Het resterende bedrag hebben mijn ouders gefinancierd.”

Maar waarom hebben jullie het huis dan al weer zo snel verkocht?

“We wisten van tevoren dat we niet heel lang in het huis zouden blijven wonen. Het idee was een jaartje of vijf. Maar na anderhalf jaar kregen we opeens een heel goed bod van mensen die graag ons huis wilden kopen. Dat bod betekende € 60.000 overwaarde. We besloten het te verkopen. Mijn schoonouders boden toen aan dat we bij hen mochten komen wonen.”

En hoe bevalt dat, na anderhalf jaar een eigen huis te hebben gehad?

“Het gaat heel goed hoor, we zitten niet continu op elkaars lip. En het is tijdelijk, hè. We hebben mijn schoonouders wel aangeboden wat te betalen, maar daar wilden zij niets van weten. In ruil voor onderdak kook ik in het weekend en helpt Karsten in de tuin.”

Jullie hadden € 60.000 overwaarde en er staat nu € 45.000 op de spaarrekening. Waar is die € 15.000 gebleven?

“Na de verkoop stond er ongeveer € 80.000 op onze spaarrekening. Ons nieuwe huis hebben we voor € 330.000 gekocht. Van het spaargeld hebben we de kosten koper en de waarborgsom betaald. Nu sparen we vooral voor de verbouwing. We willen een nieuwe vloer, keuken en badkamer. Straks willen we € 1.000 per maand blijven sparen. Dat geld gaan we gebruiken voor het extra aflossen van de hypotheek. Lage maandlasten geven financiële ruimte. Zo kunnen we later bijvoorbeeld wat minder werken. Dat vind ik een fijn idee.”

En gaat er ook nog geld naar de inrichting?

“Ons vorige huis hadden we net opnieuw ingericht, dus dat kost ons straks geen geld meer. We hebben overigens bijna niets nieuw gekocht, alleen ons bed. Ik vind het een sport om kwalitatief goede spullen op Marktplaats te vinden. Zo kocht ik een gave eettafel voor € 75. Kleding kopen we wel altijd nieuw, maar daar geven we niet veel geld aan uit. Karsten doet heel lang met kleding en ik koop af en toe wat nieuws.”

Ben je altijd al een goede spaarder geweest?

“Ik wel, Karsten wat minder. Maar hij wordt wel door mijn enthousiasme aangestoken. Ik vind het heel fijn om te zien dat mijn spaarrekening groeit. Als kind spaarde ik al. Op mijn twaalfde werkte ik al als bollenpeller en het geld dat ik verdiende zette ik opzij. Dan spaarde ik voor iets wat ik heel graag wilde.”

Jullie geven jezelf ook zakgeld. Wat doe je met dat geld?

“We hebben alle financiën gezamenlijk, maar vinden het lekker om allebei wat eigen geld te hebben. Ik laat graag mijn wenkbrauwen en nagels doen en vind het leuk om met vriendinnen te lunchen. Karsten gaat ook graag met vrienden op stap en hij heeft een motor waar hij in de zomer mee toert. Die betaalt hij ook van zijn zakgeld. Of we ook een auto hebben? We hebben allebei een leaseauto, maar die van mij rijd ik alleen zakelijk.”

Lees ook 
Huishoudboekje van Karen (26): ‘Op mijn negentiende kochten we ons eerste huis’

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 48-2020. Deze ligt t/m 1 december in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock