Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Linda (30): ‘Ik vind het belangrijk dat we een goed gevulde spaarrekening hebben’

Huishoudboekje van Linda (30): ‘Ik vind het belangrijk dat we een goed gevulde spaarrekening hebben’

Budget
Huishoudboekje van Linda (30): ‘Ik vind het belangrijk dat we een goed gevulde spaarrekening hebben’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Linda (30) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Linda (30), winkelmanager (32 uur)
Getrouwd met: Fons (32), bakker (40 uur)
Kinderen: Rensje (9 maanden)

Netto-inkomsten

Salaris Linda € 1.995
Salaris Fons € 2.816
Toeslag kinderopvang € 245
Kinderbijslag € 74

TOTAAL € 5.130

Uitgaven

 • Hypotheek € 737
 • Gemeentelijke belastingen € 111
 • Gas, water en licht € 117
 • Zorgverzekering € 222
 • Overige verzekeringen € 169
 • Boodschappen € 250
 • Auto (incl. benzine) € 114
 • Internet en tv € 69
 • Telefoon € 84
 • Kinderopvang € 398
 • Abonnementen € 4,50
 • Sporten € 99
 • Goede doelen € 41
 • Sparen vrienden € 28
 • Carnavalsclub € 22

TOTAAL € 2.465,50

Sparen en schulden

Spaarrekening € 48.119

Gaat het verschil tussen jullie inkomsten en uitgaven naar de spaarrekening?

“Ik maak aan het begin van de maand € 1.500 over naar onze spaarrekening. Dan blijft er nog zo’n € 1.000 over. Dat geld gebruiken we om leuke dingen van te doen of kleding van te kopen. Wat overblijft aan einde van de maand boek ik ook naar de spaarrekening. De ene maand is dat dus wat meer dan de andere. Ik werk niet met potjes. We hebben een betaal- en een spaarrekening. Dat werkt goed voor ons. Als we maar een goed gevulde spaarrekening hebben. Dat vind ik belangrijk voor onverwachte kosten.”

Jullie spaarrekening is inderdaad goed gevuld. Spaar je ergens voor?

“We hebben geen specifiek spaardoel. Misschien over een tijd een ander huis, met een grotere tuin en een trampoline voor Rensje. Maar we zitten nog goed en verhuizen alleen als we een huis vinden dat volledig aan onze wensen voldoet. En als we dat vinden, dan zullen we zeker een deel van het spaargeld gebruiken. Begin dit jaar heb ik baarmoederhalskanker gehad. Gelukkig gaat het nu goed met me, maar ik wil graag binnenkort een PET-scan laten maken in Duitsland om er zeker van te zijn dat er geen cellen zijn achtergebleven die later uitzaaiingen kunnen worden. Omdat mijn lymfeklieren schoon waren, is zo’n scan volgens de arts niet nodig en dus wordt hij niet vergoed. Maar ik wil die scan toch. Gewoon, om zekerheid te hebben, zodat ik mijn leven weer kan oppakken. Zo’n scan kost al snel € 5.000.”

Lossen jullie extra af op de hypotheek?

“Dat hebben we wel een paar keer gedaan, maar doen we niet meer. Doordat ik ziek ben geweest, realiseer ik me dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Daarom geef ik het geld liever uit aan leuke dingen. Optimaal genieten van het nu. We hebben een lineaire hypotheek, waardoor onze maandlasten steeds lager worden en over dertig jaar hebben we hem afgelost. Waarom zou ik nu geld gebruiken om tien jaar eerder hypotheekvrij te zijn?”

Wat zijn die leuke dingen dan voor jou?

“Lekker een stuk fietsen met Fons en Rensje en dan neerploffen op een terras voor een lunch. Of op vakantie. Fons en ik hebben ooit een cruise gemaakt in het Caribisch gebied. Fantastisch. Volgend jaar mei willen we weer een cruise maken, maar dan over de Middellandse Zee. En ik koop graag kleding. Niet altijd dure merkkleding hoor, maar ik vind kleding wel belangrijk. Voor Rensje koop ik wel meer dan voor mezelf. Of ik weleens iets via Marktplaats verkoop? Nee, eigenlijk niet. Ik geef het liever door aan een vriendin dan dat ik voor een paar euro een avond zit te wachten of de koper wel komt.”

Jullie zijn getrouwd. Dure bruiloft?

“We zijn in augustus 2018 getrouwd. Dirk Zeelenberg heeft ons getrouwd en we hebben een goed feest gegeven mét een artiest. Die bruiloft heeft dus wel wat geld gekost.”

Weleens een miskoop gedaan?

“Een tijdje geleden wilde Fons ook een kinderzitje op zijn fiets. Omdat zo’n zitje niet op zijn fiets paste, kocht hij meteen een nieuwe fiets. Maar in de praktijk pakt hij altijd mijn elektrische fiets, dus zijn nieuwe staat ongebruikt in de schuur.”

Lees ook
Huishoudboekje van Anne (27): ‘Jeroen en ik hebben onze financiën volledig gescheiden’

Jullie hebben een post ‘sparen vrienden’. Vertel eens.

“Fons spaart iedere maand samen met de mannen uit zijn oude voetbalteam een bedrag. Van dat geld gaan ze bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd in Duitsland. En ieder jaar organiseren we een gezellig uitje met de vrouwen erbij. We maken ook iedere maand een vast bedrag over naar de carnavalsvereniging. Van dat geld worden alle materialen voor de carnavalswagen betaald. Aan carnaval geven we best wat geld uit. Aan drankjes natuurlijk, maar zeker ook aan de outfit. Ieder jaar koop ik samen met een vriendin wat moois, compleet met attributen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 40-2020. Deze ligt t/m 6 oktober in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee