Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Martine (37): ‘Door die studieschuld kan ik nu geen hogere hypotheek krijgen’

Huishoudboekje van Martine (37): ‘Door die studieschuld kan ik nu geen hogere hypotheek krijgen’

Huishoudboekje van Martine (37): ‘Door die studieschuld kan ik nu geen hogere hypotheek krijgen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Martine (37) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Martine (37), backoffice-medewerker (32 uur)

Netto-inkomsten

Salaris € 1.780
Vakantiegeld € 100
Toeslagen € 53
Inkomsten side hustle € 100

TOTAAL € 2.033

Uitgaven

 • Hypotheek € 450
 • VVE-bijdrage € 96
 • Gemeentelijke belastingen € 50
 • Gas, water, licht € 101
 • Zorgverzekering € 110
 • Overige verzekeringen € 22
 • Boodschappen € 180
 • Openbaar vervoer € 92
 • Telefoon € 25
 • Abonnementen € 60
 • Goede doelen € 15
 • Cadeautjes € 25
 • Uit eten en leuke dingen doen € 275
 • Sparen € 350
 • Aflossen studieschuld € 181

TOTAAL € 2.032

Sparen & schulden

Spaargeld € 2.300
Studieschuld € 35.000

Je hebt een vrij lage hypotheek. Hoe woon je?

“Ik heb een studio van 33 vierkante meter midden in Amsterdam. Een fantastische plek, maar ik zou in de toekomst graag wat groter willen wonen. Een benedenwoning met een aparte slaapkamer en een tuintje lijkt me ideaal. De studio heb ik in 2012 gekocht voor € 117.000. In die tijd kon je de kosten koper nog volledig meefinancieren en er werd bij de aanvraag van de hypotheek niet gekeken naar je studieschuld. Dat was een geluk. Hoewel mijn huis een overwaarde heeft, kan ik door die studieschuld nu geen hogere hypotheek krijgen dan acht jaar geleden. En tja, voor dat bedrag vind je echt niets.”

Je verdient gemiddeld € 100 per maand bij met een side hustle. Vertel eens.

“Ik pas regelmatig op katten van mensen die op vakantie zijn én ik handel in tweede-hands producten, zoals kleding en lp’s. Dat vind ik echt ontzettend leuk. Items waarvan ik weet dat ze waarde hebben koop ik en verkoop ik weer door via Marktplaats of op een vlooienmarkt. Het bedrag dat ik daarmee verdien wisselt, hoor. De afgelopen maand heb ik er € 400 mee verdiend, maar er zijn ook maanden dat het niets is. Die € 100 is dus een gemiddelde. Maar ik doe het vooral omdat ik het belangrijk vind dat spullen een tweede leven krijgen. Ik ben de laatste jaren groener gaan leven, en flink gaan consuminderen en bezuinigen.”

Lees meer
Huishoudboekje van Mettie (55): ‘Geld uitlenen heeft ons vertrouwen in mensen beschaamd’

Hoe is dat zo gekomen?

“Ik ging tweeënhalf jaar geleden een dag minder werken, dus er kwam minder geld binnen. Ik heb mijn tv- en internetabonnement eruit gegooid, heb een sim only-abonnement afgesloten en kleding kocht ik veel tweedehands of ruilde ik tijdens een ruilbeurs. En in Amsterdam staan best veel minibibliotheken, waar ik boeken uithaal en weer terugzet als ik ze uit heb. Ik ben dol op oude meuk, haha. Meubels koop ik tweedehands of scoor ik gratis via de buurtapp of Marktplaats.

Daarnaast ben ik veel gaan verkopen. Ik had zo veel spullen die ik niet gebruikte, waaronder kleding. De kast hing vol en ik geloof dat ik wel veertig paar schoenen had. Ik houd van kleding hoor, maar zó veel heb je niet nodig. Ik heb weleens gelezen dat de gemiddelde vrouw tachtig procent van haar kleding niet eens draagt. Het bezuinigen en consuminderen levert me niet alleen geld op, maar vooral ook rust en tijd.

‘Ik had wel veertig paar schoenen. Ik houd van kleding hoor, maar zó veel heb je niet nodig’

Het liefst wil ik drie dagen gaan werken. Dan heb ik meer tijd om met mijn handel bezig te zijn: ik wil graag een tweedehands kledingwinkel beginnen. Bezig zijn met dingen die ik echt leuk vind, dat wil ik graag. Sinds een maand of twee probeer ik nog meer te bezuinigen. Ik probeer als het ware te leven van het salaris dat ik zou krijgen als ik drie dagen werk. Dat lukt me eigenlijk prima.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. huishoudboekje.

Het hele interview lees je in Flair 36-2020. Deze ligt t/m 8 september in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock