Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Femke (35): ‘Met de huidige coronacrisis weet ik dat ik mijn hoofd koel kan houden’

Huishoudboekje van Femke (35): ‘Met de huidige coronacrisis weet ik dat ik mijn hoofd koel kan houden’

Budget
Huishoudboekje van Femke (35): ‘Met de huidige coronacrisis weet ik dat ik mijn hoofd koel kan houden’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Femke (35) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Femke (35), product owner (32 uur)
Woont samen met: Michiel (37), projectmanager (32 uur)
Kinderen: Luuk (2) en Pepijn (4)

Netto-inkomsten

Salaris Femke € 2.594
Salaris Michiel € 2.658
Variabele aanvulling salaris € 420 (o.a. bonus en toeslag beschikbaarheidsdiensten)
Toeslag kinderopvang € 1.013
Kinderbijslag € 148

TOTAAL € 6.833

Uitgaven

 • Hypotheek € 630
 • Gemeentelijke belastingen € 141
 • Gas, water en licht € 182
 • Zorgverzekering € 178
 • Overige verzekeringen € 104
 • Boodschappen € 700
 • Auto (incl. benzine) € 315
 • Internet € 24
 • Kinderopvang € 1.928
 • Abonnementen € 28
 • Goede doelen € 50
 • Cadeautjes € 65
 • Kinderen € 90
 • Zakgeld € 180
 • Uit eten en leuke dingen doen € 200
 • Beleggen € 648
 • Sparen € 1.000

TOTAAL € 6.463

Sparen & schulden

Spaarrekening € 34.000
Beleggingen € 13.500
Gezamenlijke studieschuld € 25.500

Jullie zijn goede spaarders zo te zien. Altijd al geweest?

“Ja, eerst sparen, dan pas uitgeven. Dat hebben we beiden van huis uit meegekregen. Mijn salaris is de afgelopen jaren fors gestegen door veranderingen in functies. Doordat we goed verdienen, kunnen we veel sparen en beleggen. En als er nog wat extra geld overblijft zo aan het eind van de maand, zetten we dat ook op de spaarrekening. We zijn door die salarisverhoging wel een beetje ‘frivoler’ gaan leven, hoor. We gunnen onszelf tegenwoordig af en toe een extraatje.”

Jullie houden van leuke dingen doen?

“We gaan graag met de jongens op pad. Lekker ergens lunchen of wat drinken. We maken echte horecadieren van ze, haha. En Michiel en ik proberen regelmatig samen een avondje de stad in te gaan. We wonen dicht bij de Duitse grens en daar zijn uitjes een stuk goedkoper. Voor een dierentuinabonnement betaal je daar bijvoorbeeld maar € 70 per jaar. We vinden het belangrijk om te sparen voor later, maar reserveren ook geld om nu te genieten. Die balans vinden we belangrijk.”

Jullie geven jezelf zakgeld. Waarom?

“Klopt. Dat doen we nu zo’n anderhalf jaar. Hoewel we echt nooit discussies hebben over geld, voelt het fijn af en toe met geld te kunnen smijten zonder dat we dat met elkaar hoeven te overleggen. Michiel geeft zijn zakgeld graag uit bij AliExpress en ik koop er vooral boeken van of spaar voor een mooie leren tas.”

Vind je het belangrijk om samen over geld te praten?

“Eén keer per maand zitten we een avond op de bank om ons financiële dashboard bij te werken. Dat heeft Michiel gemaakt. Hij is een echte Excel-wizard. Als we meer willen gaan beleggen bijvoorbeeld, rekent hij allerlei scenario’s door.”

Lees meer 
Huishoudboekje van Martine (37): ‘Door die studieschuld kan ik nu geen hogere hypotheek krijgen’

Jullie sparen en beleggen. Met welk doel?

“We sparen voor nu en beleggen voor later. Het spaargeld noem ik kort geld en het beleggingsgeld lang geld. Als er € 40.000 op onze spaarrekening staat, lossen we onze studieschuld af. De aflossing bij DUO hebben we tijdelijk stopgezet, omdat we 2,75% rente over ons spaargeld ontvangen. We hebben namelijk een spaarverzekering.”

‘We zijn redelijk offensieve beleggers en lopen dus wat meer risico’

“Als de studieschuld is afgelost, gaan we misschien wel wat meer beleggen. Dat doen we samen al sinds 2018. Ik was wel benieuwd wat het met me zou doen als ik geld zou verliezen. Door de beursdip in 2018 en de huidige coronacrisis weet ik inmiddels dat ik het hoofd koel kan houden. We beleggen € 500 voor onszelf en de kinderbijslag voor de kinderen. Voor hun studie straks. Met het rendement van de beleggingen hopen we te kunnen stoppen met werken als we zestig zijn. Dan kopen we een camper om door Europa te trekken. We zijn redelijk offensieve beleggers en lopen dus wat meer risico. Als we de veertig gepasseerd zijn, gaan we wat defensiever te werk om de risico’s wat te verkleinen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. Huishoudboekje

Het hele interview lees je in Flair 37-2020. Deze ligt t/m 15 september in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee