Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Anne (27): ‘Jeroen en ik hebben onze financiën volledig gescheiden’

Huishoudboekje van Anne (27): ‘Jeroen en ik hebben onze financiën volledig gescheiden’

Budget
Huishoudboekje van Anne (27): ‘Jeroen en ik hebben onze financiën volledig gescheiden’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Anne (27) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Anne (27), consultant (32 uur)
Getrouwd met: Jeroen (35), hovenier (40 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Anne € 1.660 (inclusief leaseauto)
Salaris Jeroen € 2.070

TOTAAL € 3.730

Uitgaven

 • Hypotheek € 211
 • VVE-bijdrage € 110
 • Gemeentelijke belastingen € 138
 • Gas, water, licht € 158
 • Zorgverzekering € 308
 • Overige verzekeringen € 22
 • Boodschappen € 400
 • Internet en tv € 51
 • Telefoon € 45
 • Abonnementen € 44
 • Kleding en leuke dingen doen € 650
 • Aflossen studieschuld € 60
 • Sparen € 1.500

TOTAAL € 3.697

Sparen en schulden

Spaargeld Anne € 5.000
Spaargeld Jeroen € 14.000
Studieschuld Anne € 23.000

Wat een lage hypotheek hebben jullie zeg! Hoe wonen jullie?

“We wonen in een redelijk nieuw appartement dat we voor € 210.000 gekocht hebben. Hiervoor woonden we in een twee-onder-een-kapwoning in een duur dorp. Dat kocht Jeroen negen jaar geleden. Ik was toen achttien en trok al snel bij hem in. Jeroen woonde daarvoor thuis en kon dus lang en goed sparen. Omdat hij zo veel eigen geld kon inleggen, was de hypotheek destijds maar € 65.000. Wilden we het huis helemaal naar onze zin maken, dan moesten we flink gaan verbouwen. We rekenden uit dat we daar zeker € 100.000 voor nodig hadden. Dat wilden we niet. Na vier jaar besloten we te verhuizen naar een onderhoudsvrije woning. We wilden ook wat kleiner gaan wonen. Dus kochten we in 2015 dit appartement.”

Waarom wilden jullie kleiner wonen?

“We hadden al die kamers niet nodig. Wel wilden we graag een huis dat af was. Verbouwen is niet echt ons ding. We zijn allebei niet zo handig en kunnen een verbouwing niet goed overzien. En we wilden lage maandlasten. Dat geeft een vrij gevoel. Voor ons is dit een mooie tussenstop. We kunnen nu rustig nadenken over wat we uiteindelijk willen. Het vorige huis verkochten we met een overwaarde van € 60.000. Dat geld hebben we in deze hypotheek gestopt. Jeroen lost elk jaar nog het maximale bedrag extra af, waardoor we nu op een hypotheek van € 45.000 zitten.”

Weten jullie al een beetje wat jullie uiteindelijk willen?

“We zijn aan het zoeken nu. Als er kinderen komen, wordt het appartement wat krap. We hebben twee slaapkamers, dus met eentje moet het lukken. Maar straks een huisje met een tuin zou wel fijn zijn. Maar we hebben geen haast.”

Lees ook
Huishoudboekje van Tamara (26): ‘Vorig jaar won ik de PostcodeStraatprijs: € 25.000 én een BMW’

Jullie hebben allebei een eigen spaarrekening. Waarom?

“We hebben onze financiën volledig gescheiden. We betalen allebei de helft van de vaste lasten en boodschappen, maar Jeroen lost extra af op de hypotheek. Ook hebben we afgesproken dat wanneer onze relatie stuk zou lopen, ik maar een deel van het huis krijg. Ook omdat ik de eerste vier jaar van onze relatie niet heb meebetaald aan de hypotheek. Dat gaan we binnenkort bij de notaris vastleggen. Sparen doen we dus ieder voor zich. Ik heb nog een studieschuld en vind niet dat Jeroen daaraan mee hoeft te betalen. Maar het grootste bezwaar om alles op één hoop te gooien vind ik toch dat ik me dan minder vrij zou voelen om geld uit te geven. Ik koop graag kleding bijvoorbeeld en wil me niet hoeven verantwoorden over een aankoop. En als ik een cadeau voor Jeroen wil kopen, doe ik dat van mijn eigen geld. Ik geef mezelf € 400 per maand zakgeld. Daarvan shop ik, ga ik uit eten en naar de sauna bijvoorbeeld.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 39-2020. Deze ligt t/m 29 september in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee