Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Het enige waar ik moeilijker vanaf kan blijven sinds ik zwanger ben, is roomijs’

Hap Slik Zeg: ‘Het enige waar ik moeilijker vanaf kan blijven sinds ik zwanger ben, is roomijs’

Budget
Hap Slik Zeg: ‘Het enige waar ik moeilijker vanaf kan blijven sinds ik zwanger ben, is roomijs’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Lotte (26).

Naam: Lotte (26)
Woont samen met: Kevin (30)
Beroep Lotte: verpleegkundige
Beroep Kevin: logistiek medewerker
Geeft uit aan boodschappen: € 160 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 50 per maand

Deze week op het menu

Maandag: roti met kip, sperziebonen, aardappels, ui, knoflook en een ei
Dinsdag: spareribs met patat
Woensdag: gehaktbal met broccoli, wortels en gebakken aardappelen
Donderdag: hachee met rodekool en patat
Vrijdag: boboti met gehakt, sperziebonen, zilvervliesrijst, groene appel, knoflook, crème fraîche en ui
Zaterdag: zalm in bladerdeeg met spinazie, ui en roomkaas
Zondag: spaghetti bolognese met gehakt, bleekselderij, wortel, ui, tomatenpuree en rode wijn

Hap Slik Zeg

“Toen we net samenwoonden, was ik altijd degene die ’s avonds het eten maakte. Inmiddels heb ik Kevin leren koken en kan hij het supergoed. Dan zegt-ie: ‘Ik duik vandaag de keuken in, ga jij maar even iets voor jezelf doen.’ En als ik hem vraag hoe hij het ’m geflikt heeft, wil hij het niet eens zeggen – ‘dat is het geheim van de chef.’ Wat koken betreft gaat het nu redelijk gelijk op, al is Kevin sneller geneigd om iets te bestellen als ik een keer niet thuis ben. Andersom ga ik dan júíst boodschappen doen, ook al is het maar voor één persoon. Ik kan dan juist iets eten wat hij niet lekker vindt, zoals risotto.”

Liefde voor koken

“Indonesische kip-ketjap vindt Kevin heerlijk. De ingrediënten zijn heel simpel: kip, sperziebonen, zilvervliesrijst, kokosmelk, knoflook, ketjap en ui. Het zijn de kruiden – laos, korianderpoeder en gember – die het gerecht speciaal maken. Ik heb geen geheim. De truc is om de tijd te nemen en veel te oefenen. Zo heb ik het mezelf geleerd. Vroeger at ik vaak Zuid-Afrikaanse boboti. Dat maakte ik met een pak van Knorr Wereldgerechten. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan dit zelf beter. Ik experimenteerde wat en kreeg gelijk. Sindsdien maak ik het zelf, from scratch. Het scheelt dat ik de liefde voor koken van huis uit heb meegekregen. Mijn ouders staan graag in de keuken en zijn allebei niet van de standaard AVG’tjes, dus ik ben opgegroeid met gerechten uit verschillende buitenlandse keukens. Mijn moeder is zo iemand die recepten uit Allerhande knipt en bewaart. Ik vind koken ook gewoon leuk. Voor mij is het een vorm van ontspanning, ook als ik na een lange dag uit mijn werk kom. Kev zegt vaak dat ie een goeie aan me heeft.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Ik kan snel iets lekkers en gezonds op tafel zetten’

Ieder een eigen emmer

“Sinds ik zwanger ben, is mijn eetpatroon gek genoeg weinig veranderd. Wel heb ik water een tijdje vies gevonden. Normaal gesproken drink ik het de hele dag door, maar van het ene op het andere moment kreeg ik het alleen nog weg met limonadesiroop en ijsklontjes erin. En de geur van zuurkool verdraag ik slecht, maar dat is altijd al zo geweest. Verder heb ik geen typische cravings. Nee, ook geen augurken met slagroom. Gelukkig niet. Met een baby in mijn buik is mijn zelfbeheersing nog altijd dezelfde: die had ik al niet. Het enige waar ik moeilijker vanaf kan blijven, is roomijs. Ben & Jerry’s chocolate cookie dough, om precies te zijn. Zolang ik netjes mijn groenten en fruit eet, mag ik van mezelf elke week één tub als toetje. Of nou ja, iets vaker dan elke week. Het is die blauw-paarse pot waar ‘maar’ 117 calorieën per honderd milliliter in zitten, dus dat is geen ramp. Kevin eet absoluut niet met mij mee. Hij is meer van de ‘caramel chew chew’, dus hij krijgt gewoon zijn eigen emmer.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 20-2020. Deze editie ligt t/m 19 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee