Je bent hier: Home > Budget > Hap slik zeg: ‘Mijn familie grapt vaak dat ik nog in staat ben om water te laten aanbranden’

Hap slik zeg: ‘Mijn familie grapt vaak dat ik nog in staat ben om water te laten aanbranden’

Budget
Hap slik zeg: ‘Mijn familie grapt vaak dat ik nog in staat ben om water te laten aanbranden’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Dit keer nemen we een kijkje bij Julie (30).

Wie

Naam: Julie (30)
Kind: Evy (8)
Beroep Julie: operatieassistente
Geeft uit aan boodschappen: € 200 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 100 per maand

Deze week op het menu

Maandag: broccolischotel
Dinsdag: spaghetti bolognese
Woensdag: spaghetti bolognese (kliekjes)
Donderdag: kipfilet met broccoli, bloemkool, wortels en krieltjes
Vrijdag: patat speciaal en een broodje mexicano met pindasaus
Zaterdag: salade met gegrilde kip
Zondag: rollade met sperziebonen en aardappels uit de oven

“Hoewel ik het vooral belangrijk vind dat eten lekker is, let ik de laatste tijd meer op wat ik precies binnenkrijg. Ik ben onlangs gestopt met roken. Het is waar wat ze zeggen: je stofwisseling wordt langzamer en je krijgt meer trek. Daardoor zeul ik nu tien kilo extra met me mee. Die reserves moeten er weer af. Een ander goed voornemen: niet alleen bewuster, maar ook regelmatiger eten. Mijn ontbijt sla ik meestal over. Eerder uit bed gaan om te eten? Echt niet. Het gevolg is dat ik later op de dag vaak lekkere trek krijg en sneller ongezondere keuzes maak. Ik draai veel nacht- en weekenddiensten. Ook dan ligt dat gevaar door vermoeidheid op de loer. Dus smeer ik tegenwoordig een paar boterhammen en eet ik die onderweg naar het ziekenhuis op. Tijdens onregelmatige diensten zorg ik dat ik altijd een verantwoorde snack, zoals een appel, op zak heb.”

Koffie? Bah!

“Koffie drink ik niet, hoe lang de operatie die ik voor de boeg heb ook duurt. Als ik naar Utrecht rijd en langs de Douwe Egberts-fabriek kom, keert mijn maag zich bijna letterlijk om. Wát een lucht. Ik ben er weleens met een kater langsgereden. Ik hoef nooit over te geven, maar toen had ik moeite om alles binnen te houden. Hetzelfde geldt voor pindakaas, daar heb ik echt een haat-haatverhouding mee.

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Wat voeding betreft houd ik me aan de 80/20-regel’

Ik ben niet bepaald een keukenprinses. Het is niet dat ik nooit tijd heb om te koken, ik vind er gewoon niets aan. Oké, en ik bak er niets van. Mijn familie grapt regelmatig dat ik nog in staat ben om water te laten aanbranden. Vaak eet mijn dochter bij haar gastouder, omdat ik pas laat thuis ben van mijn werk. Als ik alleen ben, raak ik geen gasfornuis aan. Hooguit een magnetron, om een kant-en-klare maaltijd naar binnen te schuiven. En anders bak ik een ei of eet ik een bolletje met filet americain, paté of kaas.”

Samen koken

“Een halfjaar geleden zijn we verhuisd en hebben we ontzettend leuke buren bij ons koophuis cadeau gekregen. Als onze agenda’s het toelaten, eten we vaak met elkaar. Samen met iemand koken vind ik dan wel weer leuk. We maken meestal pasta’s en ovenschotels. Macaroni met kaas en hamblokjes is erg populair bij de kinderen. De spaghetti bolognese, naar een recept van mijn overleden opa, is ook steevast een succes. Waarom? Omdat er geen vieze dingen – lees groenten – in zitten. Ik maak ‘m van water, bouillon, bloem, tijm en tomatenpuree. Het allerlekkerst vind ik spareribs, daar kan geen zelfgekookte maaltijd tegenop. In een restaurant bij ons in het dorp hebben ze de lekkerste van het hele land, daar ben ik van overtuigd. Mijn broer en ik komen er al dertien jaar. O, en mensen verklaren me voor gek, maar geef me zalmrolletjes met roomkaas of dadels met spek als toetje en mij hoor je de rest van de avond niet meer.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 02-2019. Deze editie ligt van 8 t/m 14 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee