Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Hap slik zeg: ‘Budget-technisch is het niet slim om met het hele gezin bij de snackbar te eten’

Hap slik zeg: ‘Budget-technisch is het niet slim om met het hele gezin bij de snackbar te eten’

Hap slik zeg: ‘Budget-technisch is het niet slim om met het hele gezin bij de snackbar te eten’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Dit keer nemen we een kijkje bij Anka (39).

Naam: Anka (39)
Relatie: getrouwd met John (46)
Kinderen: Nena (18), Babette (16), Zara (15), Suus (10) en Pien (5)
Beroep Anka: orthomoleculair therapeut en therapeut voor eetproblematiek
Beroep John: accountmanager
Geeft uit aan: boodschappen € 200 euro per week
Geeft uit aan uit eten gaan: € 150 per maand

Deze week op het menu

Maandag: zoete aardappelen, broccolisalade met fetakaas, pijnboompitten en gebakken uitjes
Dinsdag: maïswrap met shakshuka
Woensdag: kip in de oven met bloemkoolpuree
Donderdag: courgetti bolognese met kip en groenten
Vrijdag: zelfgemaakte pizza
Zaterdag: groentesoep
Zondag: zelfgemaakte kipsaté met groenten en friet uit de oven

“In een Excel-bestand vul ik precies in wat we per maand uitgeven. Met een groot gezin is dat nodig. Vroeger gaven we in de eerste week nadat ons salaris was gestort veel geld uit en zaten we de rest van de maand krap. Als je je afvraagt waar je geld blijft, moet je kijken naar waar je het aan uitgeeft, dus sinds een jaar of zeven houd ik dat bij. Ik ga één keer per week voor de grote boodschappen naar de supermarkt. Kip en ander vlees halen we eens per maand bij de Turkse slager. Het liefst zou ik vaker naar een biologische winkel gaan, maar zo werkt het niet met vijf kinderen en een budget. Aan supplementen geef ik wel geld uit, dat hoort bij mijn vak. Ik ben orthomoleculair therapeut, dus ik weet dat in onze voeding niet altijd de vitaminen zitten die we nodig hebben. Mijn jongste kinderen slikken ‘s ochtends een goede multivitamine en visolie, en zelf neem ik ook een aanvulling, afhankelijk van wat ik op dat moment nodig heb. De oudsten zijn pubers en luisteren minder naar hun moeder. Voor het hele gezin ben ik aan supplementen zo’n € 50 per maand kwijt.”

Friettent

“Ik eet graag clean en daarom kies ik nooit een product met meer dan vijf ingrediënten, dan is er veel toegevoegd. Met klanten ga ik op supermarktsafari om ze te leren hoe je etiketten leest. Toegevoegde suikers herken je bijvoorbeeld in de ingrediëntenlijst doordat ze eindigen op ‘ose’. Ik laat mijn klanten ook zien hoe je simpel pure gerechten kunt maken. Thuis negeren we het onderwerp, anders lachen mijn oudsten: ‘Jaha, je bent mijn moeder hoor, niet mijn therapeut.’ Over tien jaar ga ik het gesprek wel weer eens aan. Qua avondeten proberen we om de beurt iemands favoriet op tafel te zetten. Voor Suus is dat pizza, Pien wil poffertjes, Zara bloemkool met zalm, Babette is van de curry en Nena eet het liefst aardappelpuree met doperwtjes en een hamburger. Mijn man John gaat voor salade met kip en friet. Ook is hij gek op frikandellen en saté, vette dingen. Maar we gaan maximaal eens per maand naar de snackbar, want budget-technisch is het niet slim om met z’n zevenen bij de friettent te eten. Mijn eigen favoriet is rijst met groenten en zoete aardappelen.”

Lees ook:
Hap slik zeg: ‘We eten met het hele gezin voor nog geen €5 per avond’

Pittige discussies

“We eten altijd aan tafel, maar die mooie tijdschriftplaatjes van een gezin dat lief aan de maaltijd zit, herken ik niet. We proberen wel gesprekken te voeren, maar dat ontaardt vaak in discussies. De kleinste roept dan: ‘Mag ik ook nog iets zeggen?’ en begint over een kleuteronderwerp terwijl de oudsten kibbelen. Meiden maken nu eenmaal best veel ruzie. Na 45 minuten vindt iedereen het wel mooi geweest en gaan we allemaal ons eigen ding doen. En dat is maar beter ook, want anders vliegen de pannen over de tafel.”

Deze Hap Slik Zeg komt uit Flair 19. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Beeld: iStock