Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Ik schaam me een beetje voor wat ik aan boodschappen uitgeef’

Hap Slik Zeg: ‘Ik schaam me een beetje voor wat ik aan boodschappen uitgeef’

Hap Slik Zeg: ‘Ik schaam me een beetje voor wat ik aan boodschappen uitgeef’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Meike (35).

Wie

Naam: Meike (35)
Woont samen met: Bas (38), Vic (4) en Lars (2)
Beroep Meike: horecamedewerkster/tentenbouwster
Beroep Bas: e-commerce director
Geeft uit aan boodschappen: € 750
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 50

Deze week op het menu

Maandag: zalm in bladerdeeg met spinazie, ui, knoflook en een beetje Boursin
Dinsdag: spaghetti bolognese met roerbakgroenten
Woensdag: andijviestamppot met aardappels, spekjes en runderworstjes
Donderdag: verse paprikasoep met stokbrood
Vrijdag: hamburger met spinazie en aardappels
Zaterdag: zelfgemaakte pizza met ham, salami, ui, paprika, champignons en tomaat
Zondag: salade met kipshoarma, rauwkost en rösti

Hap Slik Zeg

“Mijn opa was groenteboer, zo eentje die echt land bezat. Hij oogstte zelf gewassen en ging met een oude kar bij mensen langs de deur om die te verkopen. Als boerendochter is mijn moeder van huis uit gewend om veel groenten te eten en ik ben dat daardoor ook gewend. Net als zij probeer ik dat aan mijn kinderen door te geven. Hoewel dat redelijk is gelukt, zitten ze op het moment in een nee-fase. Maar dat heeft niets met mijn kookkunsten te maken. De gerechten die ik maak zijn weliswaar een stuk eenvoudiger sinds ik moeder ben, maar voorheen verzorgde ik met kerst hele zesgangendiners. Verse soepen, garnalenkroketjes, lamsracks, parfaits als toetje… Allemaal zelfgemaakt. Tegenwoordig doet m’n schoonmoeder het. Ook lekker, want dan hoef ik alleen maar aan te schuiven.”

Lees meer
Hap Slik Zeg: ‘In mijn middelbareschooltijd at ik bedroevend slecht’

De vis wordt duur betaald

“Stiekem ben ik blij dat mijn achternaam niet in dit stuk staat, want ik schaam me een beetje voor wat ik aan boodschappen uitgeef. Als ik om me heen kijk, zie ik dat andere gezinnen veel minder kwijt zijn. Zelf let ik bijvoorbeeld niet op wat er in de aanbieding is: ik koop waar ik zin in heb. Vlees haal ik bij de slager, vis bij de vishandel, groenten bij de groenteboer en kaas bij de kaaswinkel. We eten gemiddeld twee tot drie keer per week vis, dat alleen kost me gemiddeld al 140 euro per maand. Op dinsdagmiddag haal ik bij de viskraam op de markt altijd een portie kibbeling. Het maakt niet uit wat de beste man ervoor vraagt – we kunnen toch niet zonder. Ik eet overigens heus weleens bij McDonald’s hoor, graag zelfs. Al wint een goede Duitse biefstuk van de slager het altijd. En ik doe ook gewoon boodschappen bij de Jumbo. Ik ben wel van plan om slimmer te gaan winkelen. Het geld dat ik bespaar, kunnen we dan gebruiken voor een vakantie.”

Bikken en bakken

“Ik geloof niet dat er iets is wat ik niet lust. Dat is juist mijn ‘probleem’: ik vind alles lekker. Vooral koek. Bas is geen snoeper. Als hij trek heeft, pakt-ie een appel. Dat snap je toch niet? Ik sta nooit op de weegschaal en vind mezelf niet te dik. Toch weet ik dat er twee of drie kilo af moet als ik er écht gelikt wil uitzien – of me in elk geval zo wil voelen. In het coronatijdperk waren we veel thuis en trokken we vaker een fles wijn open, maar over het algemeen heb ik geen moeite met een strikt eetpatroon als ik mijn zinnen op een bepaald doel heb gezet. En heb ik wel een keer trek in iets zoets, dan kies ik iets uit Bikken met Beukers of Bakken met Beukers, twee e-boeken met gezonde recepten van Lot Beukers. Een plak heerlijke kokos-proteïnecake van 130 calorieën als een gezond tussendoortje? Wie zoiets verzint, heeft talent.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 35-2020. Deze editie ligt t/m 1 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock