Je bent hier: Home > Budget > Hap slik zeg: ‘Ik leef extra gezondheid sinds er een voorstadium van baarmoederhalskanker is geconstateerd’

Hap slik zeg: ‘Ik leef extra gezondheid sinds er een voorstadium van baarmoederhalskanker is geconstateerd’

Budget
Hap slik zeg: ‘Ik leef extra gezondheid sinds er een voorstadium van baarmoederhalskanker is geconstateerd’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Kirsten (28). 

Wie

Naam: Kirsten (28)
Woont samen met: Bernard (23)
Beroep Kirsten: managing editor
Beroep Bernard: personal trainer
Geeft uit aan boodschappen: € 200 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 150 per maand

Deze week op het menu

Maandag: vegaburger met sperziebonen, champignons en humus
Dinsdag: ovenschotel met tempé, paprika, spruitjes en wokgroenten
Woensdag: vegaburger met sperziebonen, champignons en humus
Donderdag: kwark met diepvriesfruit en muesli
Vrijdag: shiitakeburger met patat
Zaterdag: Indonesisch (rames)
Zondag: tempé met Japanse wokgroenten en noedels

“Ik vind koken heel leuk om te doen. Behalve laatst, toen ik Bernard vroeg of het eten lekker was en hij antwoordde ‘dat het niet zo vies smaakte als het eruitzag’. Vrij vertaald: het was lekker. Gelukkig is-ie verder heel lief. Over het algemeen sta ik graag in de keuken. Een lekker en makkelijk gerecht dat ik vaak maak, is frittata. Dan bak ik wat zoete-aardappelschijfjes tot ze zacht zijn. Daar voeg ik zes losgeklopte eieren, peterselie, feta en een handje spinazie aan toe. En géén koriander, dat vind ik echt naar zeep smaken. Alsof je een fles Dove langs je huig leeggiet.”

Kookhack

“Ik kook overigens nooit eieren. Het eiwit moet bij mij hard zijn en het eigeel zacht en op de een of andere manier krijg ik dat laatste nooit voor elkaar. Waarschijnlijk ben ik een van de weinige mensen die eieren liever pocheert. Dat is overigens makkelijker dan het lijkt. Een kookhack waar je misschien nooit van hebt gehoord: leg een houten pollepel op je pan als die dreigt over te koken. Ik weet niet waarom, maar het water daalt direct. En champignons kun je beter niet met water wassen. Ze nemen het vocht op en drijven bij wijze van spreken zo je pan uit. Je kunt ze beter schoon borstelen. Dit soort details maken het verschil tussen een goede en een matige kok.”

Voedingscoach

“Voorheen had ik een vrij ongezonde relatie met eten. Ik was altijd bezig af te vallen en compenseerde het eten van ‘verboden’ dingen als patat door langer te sporten of te vasten. Met de hulp van een voedingscoach heb ik daar een betere balans in gevonden. Er zit nu meer structuur in mijn eetpatroon, daardoor heb ik veel minder cravings. Als ik toch trek heb in zoetigheid, ga ik negen van de tien keer voor speculoosijs. Mijn advies aan iedereen die het nog nooit gegeten heeft: begin er niet aan. Voor je het weet, komt de bodem van de ijsbak in zicht.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Ik ben dol op alcohol en voor je het weet, heb je een fles wijn in je mik’

“Ik ben extra op mijn gezondheid gaan letten sinds er een voorstadium van baarmoederhalskanker bij me is geconstateerd. Ik ben zo geschrokken. Het moment waarop ik het ziekenhuis uitliep, dacht ik: ik ga het anders doen. Alcohol drink ik nauwelijks meer en met roken ben ik gestopt. Ik ben al sinds mijn zeventiende vegetariër, maar eet nu zo nu en dan wel vis. Voor mijn werk was ik bezig met een stuk over macro- en micronutriënten. Als research spitte ik wetenschappelijke artikelen over vetzuren door en realiseerde ik me dat ik veel omega 6 binnenkreeg, maar te weinig omega 3. Dat die twee uit balans waren, zou een van de redenen voor mijn hoge ontstekingswaarden kunnen zijn. Verder eet ik alleen maar biologische zuivelproducten. Ik vind het heel belangrijk dat de dieren het goed hebben gehad.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 10-2020. Deze editie ligt t/m 11 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee