Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Gezond eten is belangrijk, maar op vakantie even niet’

Hap Slik Zeg: ‘Gezond eten is belangrijk, maar op vakantie even niet’

Budget
Hap Slik Zeg: ‘Gezond eten is belangrijk, maar op vakantie even niet’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap Slik Zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Anne (31).

Wie

Naam: Anne (31)
Woont samen met: Julien (31)
Beroep Anne: lerares
Beroep Julien: vertegenwoordiger buitendienst
Geeft uit aan boodschappen: € 500 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 100 per maand

Deze week op het menu

Maandag: kipfilet met broccoli en zoete aardappel
Dinsdag: risotto met zalm, pesto, sperziebonen, basilicum en ui
Woensdag: carpaccio-rucolasalade met zongedroogde tomaat, ui en Parmezaanse kaas
Donderdag: gnocchi met spek, courgette, aubergine, selderij, knoflook en ui
Vrijdag: pizza met kip, ananas, gember, citroen en currykruiden
Zaterdag: spaghetti bolognese met gehakt, tomaat, Parmezaanse kaas en oregano
Zondag: magere kwark met mango, cashewnoten, amandelen, pinda’s en kaneel

Hap Slik Zeg

“Gezond eten is belangrijk, maar op vakantie even niet. Mijn man en ik waren deze week een paar dagen in Rome. In het land van pizza, pasta en ijs ga je niet beknibbelen op calorieën en/of het suikergehalte. We hebben bijna alles te voet gedaan, zodat we zo veel mogelijk van de stad konden zien. Voldoende bewegen doe ik altijd, ook als ik een weekje weg ben. Mijn lichaam vraagt erom; als ik een hele dag op de bank hang, krijg ik hoofdpijn en word ik lamlendig. Dankzij de circa 25.000 stappen per dag hoef ik me niet druk te maken om het feit dat ik op vrijdag bijvoorbeeld drie keer pizza heb gegeten – ’s middags een flinke punt, later nog één en met het avondeten het echte werk.”

‘In het land van pizza en ijs beknibbel je niet op calorieën of suiker’

“Je zou denken dat het gaat vervelen, maar de volgende dag zijn we gewoon weer voor de bijl gegaan bij de eerste de beste panetteria. Het is goed om je af en toe lekker te laten gaan, en zeker als je dat zonder schuldgevoel kunt doen. Bij thuiskomst ben ik dan weer extra gemotiveerd om de draad weer op te pakken en verantwoord te koken. Alhoewel we ons er zondagavond makkelijk van af hebben gemaakt. Het is tenslotte een rustdag.”

Inspiratie

“Een van de leuke dingen aan vakantie vind ik de inspiratie die je uit de buitenlandse keuken haalt. Ik maak wel vaker spaghetti of lasagne, maar vaak volgens dezelfde standaard recepten. Prima smaak, niet verrassend. Ananas, oké, maar zelf zou ik er nooit aan hebben gedacht om gember en citroen op een pizza te doen. Nu ik weet hoe lekker het is, ga ik dat thuis ook proberen. Ik maak de laatste jaren steeds meer dingen zelf. Vroeger schoof ik nog weleens een kant-en-klare pizza in de oven, maar die halen het in mijn ogen niet meer bij een vers exemplaar. Met een zelfgemaakte bodem is het altijd even aanklooien, maar ook dan ben je met twintig minuten klaar. En als je het samen doet, is het nog een leuk tijdverdrijf ook.”

Lees meer
 Hap Slik Zeg: ‘Ik schaam me een beetje voor wat ik aan boodschappen uitgeef’

Sushi-liefhebbers

“Als de situatie rondom corona rustig blijft, willen we voor het najaar een volgende trip boeken, naar Azië. Meerdere vrienden van ons zijn in Japan geweest en van allemaal horen we dezelfde geluiden. Je denkt dat de sushi hier lekker is, maar weet pas hoe die hoort te smaken als je daar bent geweest. Het lijkt in de verste verte niet op wat je bij Shabu Shabu geserveerd krijgt. Het liefst gaan we naar Tokio, al zien we er allebei tegenop om elf uur met een mondkapje op in het vliegtuig te moeten zitten. Maar als de diehard sushi-liefhebbers die we zijn, moeten we dat denk ik maar voor lief nemen.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 36-2020. Deze editie ligt t/m 8 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst

Shoppen is altijd een goed idee