Je bent hier: Home > Budget > Hap slik zeg: ‘Ik heb weinig met junkfood en ook chips en koekjes doen me niets’

Hap slik zeg: ‘Ik heb weinig met junkfood en ook chips en koekjes doen me niets’

Budget
Hap slik zeg: ‘Ik heb weinig met junkfood en ook chips en koekjes doen me niets’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Yana (29).

Naam: Yana (29)
Beroep: business analyst/eigenaar van theelabel RoseTulips
Geeft uit aan boodschappen: € 200 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 150 per maand

Deze week op het menu

Maandag: kabeljauw met bloemkool, aubergine en wortel
Dinsdag: salade met garnalen en rode biet
Woensdag: rode linzensoep met kokosmelk
Donderdag: quiche met broccoli, champignons, kaas en eieren
Vrijdag: Mexicaans
Zaterdag: spinaziesoep met courgette en kookroom
Zondag: uitsmijter met kaas

“Ik ben opgegroeid in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Gezonde voeding is me letterlijk met de paplepel ingegoten. Er stonden thuis altijd vers gekookte maaltijden op tafel en we aten nauwelijks junkfood. Daar heb ik nog steeds weinig mee. Sterker nog: ik ging laatst voor het eerst naar Burger King en ik vond het niet eens lekker. Ook chips en koekjes doen me niets. Geef mij maar een stuk pure chocolade, een handje noten of kaas. Ik ben gék op kaas. Ik houd van pure smaken. Dit zie je ook terug in RoseTulips. Voor het samenstellen van de verschillende theemelanges gebruik ik alleen natuurlijke ingrediënten. Dat heb ik meegekregen van mijn oma; met haar plukte ik vroeger kruiden in de bergen rondom Sofia.”

“De bananenpudding van de Magnolia Bakery in New York is een uitzondering qua zoetigheid. Daar heb ik hier in Nederland helaas nog geen goede vervanger voor kunnen vinden. O, en de zure kersentaart van mijn oma. Ik heb het recept thuis een keer proberen te maken, maar zij bakt ’m zoals niemand anders dat kan. Ze is een fantastische kok.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘De tijd die ik bespaar door niet te koken, houd ik over voor mijn serie’

Onvergetelijk goede pasta

“Een ander typisch Bulgaars gerecht dat iedere Nederlander een keer moet hebben gegeten, is Banitsa. Je mixt een paar losgeklopte eieren met wat yoghurt en Bulgaarse kaas – te koop bij Turkse supermarktjes – en vouwt daar een stuk filodeeg omheen. Daarna bak je het vijftig minuten in de oven, op 160 °C. Je kunt ook feta gebruiken, maar dat is minder zout en minder romig. Ik kook graag voor vrienden. Vaak maak ik dan tagliatelle met zalm, spinaziebladeren, kookroom en – uiteraard – kaas. Ik heb het recept van een goede vriend van me. De eerste keer dat ik het at, was ik zo onder de indruk dat ik het moment nog weet: april 2012.”

Eten met een verhaal

“Voor mij is het niet alleen belangrijk wat ik eet, maar ook wáár. Ik houd een ander gevoel over aan een maaltijd over als ik ’m op een speciale plek heb geproefd. Zo ben ik een keer op vakantie geweest in Peking. Midden in het centrum zit een Italiaans restaurant. Ik kwam natuurlijk niet naar China voor de pizza, dus in eerste instantie was ik sceptisch. Toch had ik er zulke goede verhalen over gehoord dat ik desondanks nieuwsgierig was. Het restaurant wordt gerund door een vader en zijn twee zoons. De sfeer is er bijzonder. Deze mannen hebben echt passie voor wat ze doen en zijn nauw betrokken bij de bereiding van al het voedsel. Dat proef je. Het was niet goedkoop; ik heb 25 euro betaald voor mijn pizza tartufato. Maar het was de lekkerste pizza die ik ooit heb gegeten. In China is het gebruikelijk om je bord niet helemaal leeg te eten – anders lijkt het of je niet genoeg hebt gehad – alleen dit was te lekker om te laten staan.
Een aanrader iets dichter bij huis is Ctaste in Amsterdam. Je eet in dit restaurant in het donker en de obers die er werken zijn blind of slechtziend. Een aparte ervaring. Je leert eten daar op een andere manier waarderen.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 12-2020. Deze editie ligt t/m 24 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee