Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Ik ben dol op alcohol en voor je het weet, heb je een fles wijn in je mik’

Hap Slik Zeg: ‘Ik ben dol op alcohol en voor je het weet, heb je een fles wijn in je mik’

Budget
Hap Slik Zeg: ‘Ik ben dol op alcohol en voor je het weet, heb je een fles wijn in je mik’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Cara (32). 

Wie

Naam: Cara (32)
Beroep: bloemist
Geeft uit aan boodschappen: € 225 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 25 per maand

Deze week op het menu

Maandag: biefstuk met asperges
Dinsdag: spaghetti bolognese
Woensdag: pangasiusfilet met wortels en zoete aardappel
Donderdag: pistolet met hete kip
Vrijdag: tosti met ham en kaas
Zaterdag: gehaktbrood met wokgroenten
Zondag: hele kip met wokgroenten

“Ik houd van koken. Als ik verder geen plannen heb, sta ik op zondag gerust een hele middag in de keuken om iets speciaals op tafel te zetten. Het is een vorm van ontspanning voor mij, ook buiten het weekend om. Ik zet een muziekje op terwijl ik groenten snijd of lees een hoofdstuk uit mijn Harry Potter-boek als ik moet wachten totdat de oven is voorverwarmd. Met zo min mogelijk ingrediënten iets lekkers maken, dat vind ik leuk. Zaterdag maakte ik gehaktbrood. Hartstikke simpel. Het enige wat ik heb gebruikt, is gehakt, kaas, twee volkoren beschuitjes en wat sambal. Doorgaans valt het me eigenlijk niet op, maar toen ik net mijn weekmenu opnoemde, realiseerde ik me dat het allemaal best wat gezonder mag. Ik eet de helft van de dagen niet eens groenten. Bovendien heb ik altijd ketjap in huis. En chilisaus. Dat pistoletje met hete kip? Daar komt zomaar een halve fles aan te pas.”

Lees ook
Hap slik zeg: ‘Vroeger vond ik lasagne al te exotisch, ik probeerde het niet eens’

Takkenthee

“O, en ik ben dol op alcohol. Een wijntje tijdens het koken, een wijntje tijdens het eten, een wijntje ná het eten… Voor je het weet heb je een fles in je mik. Dan is zo’n bezoekje aan de glasbak aan het einde van de week ineens best confronterend. Ik drink nu alleen nog in het weekend. Maar ook dan probeer ik mijn alcoholconsumptie een beetje binnen de perken te houden. Ik heb er niet eens veel moeite mee. Als ik doordeweeks trek heb in een lekker drankje, kies ik nu voor ‘takkenthee’ – met verse munt, steranijs en een beetje honing. Daar is zowel mijn lever als mijn huid van opgeknapt. Ik ben van plan om minder vlees te gaan eten. Het is niet dat ik me er lichamelijk niet goed bij voel, het is vooral het ethische aspect dat me steeds meer dwars begint te zitten.

Biologisch sterrenvlees

Ik stond laatst in de supermarkt voor het schap met vleeswaren te overwegen of ik het mijn geld waard vond om een paar euro extra uit te geven aan drie Beter Leven-sterren. Het is toch te absurd voor woorden dat ik als consument kan bepalen hoe goed het leven is geweest van het dier dat ik straks ga opeten? Zo van: vandaag gun ik deze koe een hok van één bij één, want ik wil aan het einde van de maand die tas nog kunnen kopen. Eens in de zoveel tijd heb ik zo’n ‘besefmomentje’. Vaak ebt dat na een paar weken weer weg. Maar sinds die bewuste dag koop ik alleen nog maar biologisch ‘sterrenvlees’. Eigenlijk wil ik er helemáál vanaf, maar het is een begin. Zo lang als ik leef, heb ik elke dag vlees gegeten. Tijdens het avondeten en soms ook op brood als lunch. Het is dus best even omschakelen. Terwijl ik dit vertel, voel ik een goed voornemen opborrelen: die zondagmiddagen waar ik het net over had, besteed ik voortaan aan het experimenteren met een vegetarisch of veganistisch recept.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 09-2020. Deze editie ligt van 26 februari t/m 3 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Shoppen is altijd een goed idee