Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Als ik blut ben, komt het negen van de tien keer door wat ik allemaal heb gekookt’

Hap Slik Zeg: ‘Als ik blut ben, komt het negen van de tien keer door wat ik allemaal heb gekookt’

Hap Slik Zeg: ‘Als ik blut ben, komt het negen van de tien keer door wat ik allemaal heb gekookt’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Nathalie (33).

Wie

Naam: Nathalie (33)
Beroep: freelance creative
Geeft uit aan boodschappen: € 500 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 60 per maand

Deze week op het menu

Maandag: gevast, alleen ’s middags een uitsmijter met yorkham, cheddarkaas en gebakken cherrytomaatjes
Dinsdag: carpaccio met botersla, Parmezaanse kaas, avocado, pijnboompitten, balsamicoazijn en Spaanse olijfolie
Woensdag: biologisch rundvlees met wortels, witte kool, tamari en sesamolie
Donderdag: kipdrumsticks met Provençaalse wokgroenten, zuurdesembrood en avocado-olie
Vrijdag: kipdrumsticks met spinazie, boerenkool, cheddar en sesamolie
Zaterdag: biologische augurken met chorizo, mozzarella en jalapeños
Zondag: gerookte zalm, gegrilde asperges en avocado met rozemarijn, tijm, avocado- en olijfolie

Hap Slik Zeg

“Voor iemand die alleen woont, ben ik veel geld kwijt aan boodschappen. Deze maand was nog bescheiden, maar er zitten behoorlijke uitschieters tussen. Als ik aan het einde van de maand blut ben, komt het negen van de tien keer door wat ik allemaal heb gekookt. De reden? Dierenwelzijn gaat me aan het hart, dus ik eet het liefst alles biologisch. Ik ben zo’n irritant mens dat aan de slager vraagt bij welke boerderij het vlees vandaan komt. Groenten haal ik bij de groenteboer, brood bij de bakker. Het is bij mij thuis een zoete inval; pre-corona had ik gemiddeld drie keer per week eters over de vloer. Soms gepland, vaak ook spontaan. Ik heb altijd genoeg in huis voor als mensen zomaar komen aanwaaien. Dan drinken we een glaasje en uiteindelijk dek ik de tafel en blijft iedereen eten. Supergezellig. Ook een grote kostenpost: wijn. Want ik houd van goede wijn. Écht goede wijn.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Tussen wat Remon en ik lekker vinden, zat in het begin een groot verschil’

Groenten

“Bij ons thuis werd vroeger altijd met verse producten gekookt. Groenten waren de basis. Afgezien van champignons en komkommer ben ik nog steeds gek op verse groenten. Zelfs als ik een kater heb, zoals vandaag, sta ik ’s avonds gewoon in de keuken om asperges te grillen. Ik eet heus niet altijd gezond – er sneuvelt regelmatig een reep Côte d’Or van 250 gram die ik in één keer opeet – maar ik heb wel een ander idee van een ‘cheat meal’ dan de meesten. Voor mij geen patat of een Turkse pizza. Je maakt me veel blijer met een Libanese wrap met falafel en groenten. Of loempia’s, maar dan wel de handgerolde van de Vietnamees hier op de hoek. Die neem ik dan ongefrituurd mee, zodat ik ze thuis zelf in de airfryer kan bereiden.”

De smaak te pakken

“Ik eet erg gevarieerd en maak bijna nooit twee keer precies hetzelfde. Daarvoor experimenteer ik te graag met smaken. Koken doe ik op gevoel, niet volgens een recept. Ik bedenk een smaak, ga naar de winkel en kijk met welke ingrediënten ik die smaak kan creëren. Die dingen haal ik vervolgens in huis. Ook als je geen keukenprinses bent, is het heel makkelijk om een gerecht smaakvol te maken. Ik gebruik, naast knoflook en ui, vaak sesamolie. O, en pepers, want het mag best pittig zijn. Tijdens het koken snoep ik regelmatig van die ingelegde jalapeños uit een potje. Mijn passie voor eten heb ik van mijn Spaanse oma geërfd. Alles wat zij maakt, is lekker. Als ik denk aan haar lamskoteletjes of spaghetti, kan ik het bijna proeven. Ik herinner me nog goed hoe ze vroeger altijd met allerlei potten en pannen in de weer was. Dan stond de hele tafel vol met zilverwaar en lekkere dingen. Ik doe nooit een poging haar gerechten te evenaren. Dat moet je echt niet willen.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 24-2020. Deze editie ligt t/m 16 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Foto: iStock