Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Door mijn werk leer ik veel over voeding’

Hap Slik Zeg: ‘Door mijn werk leer ik veel over voeding’

Budget
Hap Slik Zeg: ‘Door mijn werk leer ik veel over voeding’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Anita (45).

Naam: Anita (45)
Woont samen met: Marco (47), Rick (23), Inge (20) en Laure (16)
Beroep Anita: personal trainer
Beroep Marco: timmerman
Geeft uit aan boodschappen: € 600
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 50

Deze week op het menu

Maandag: gehaktbal met witlof in ham en kaas
Dinsdag: maaltijdsoep met tomaten en soepgroenten
Woensdag: kip met broccoli, zilvervliesrijst en kerriesaus
Donderdag: bloemkoolschotel met zelfgemaakte aardappelpuree, gehakt en geraspte kaas
Vrijdag: kipfilet met ovenfriet en salade
Zaterdag: kipsaté met friet
Zondag: kippensoep met prei (voorafje) en kipfilet met worteltjes

Hap Slik Zeg

“Als je mijn man en kinderen vraagt naar mijn specialiteit in de keuken, dan is de kans groot dat ze lasagne zeggen. Eerst maakte ik ’m uit een pakje, nu doe ik alles zelf – zoals dat gaat naarmate je je meer gaat verdiepen in hoe je lekker, maar toch gezond kunt koken. Naast gehakt, knoflook en sambal doe ik er veel verse groenten in, zoals ui, paprika, champignons en gezeefde tomaten. Van bloem, melk en boter maak ik bechamelsaus om eroverheen te gieten. Soms met een beetje roomkaas, om het extra romig te maken. In plaats van traditionele lasagnebladen gebruik ik vaak plakken courgette of aubergine om de verschillende lagen van elkaar te scheiden. Door mijn werk leer ik veel over voeding. Ik heb gemerkt dat ik mijn maaltijden makkelijker verteer en me wat minder opgeblazen voel als ik eiwitten niet met koolhydraten combineer. Het is het proberen waard als je last hebt van after-dinnerdips of als je je overdag zonder reden regelmatig lamlendig voelt.”

Hap uit de zee

“Er zijn weinig dingen die ik niet lust, maar oesters zijn een uitzondering. Ik denk dat ik ze vijftien jaar geleden heb geprobeerd. Marco en ik waren met vrienden uit eten. Eén van hen liet me een oester proeven. Dat was een gevalletje: één keer, maar nooit weer. Voor mijn gevoel nam ik een hap uit de zee. Als kind moest ik niets hebben van rijst- en pastagerechten: spaghetti, nasi, bami… ‘Wereldgerechten’ als deze – we hebben het over veertig jaar geleden, toen AVG’tjes standaard waren – vond ik maar niets. Wat ik niet lustte, hoefde ik gelukkig niet te eten. Als alternatief nam ik een boterham. Of bruine bonen met stroop. Ja, dat smaakte me gek genoeg wel. Laatst had ik een half blik chilibonen over en heb ik het nog eens geprobeerd, maar nu eet ik dan toch liever een pastaatje.”

Lees ook
Hap Slik Zeg: ‘Recepten houd ik aan als basis, verder volg ik mijn gevoel’

Italiaans genieten

“Een van mijn vriendinnen is vorig jaar getrouwd met een half-Italiaanse man. Tijdens haar vrijgezellenfeest aten we bij Aanschuiven & Mee-eten, een Italiaans restaurant in Putten. Je geeft van tevoren door wat je niet lust, en dan wordt er een verrassingsmenu samengesteld. Ik heb nooit eerder zó van een maaltijd genoten. De hele tafel stond vol met authentieke gerechten naar recepten van de koks moeder en grootmoeder. Ik kan me niet meer precies herinneren wat we allemaal hebben gegeten, maar in elk geval zelfgebakken brood, kipfilet met spinazie en rozijnen, gekruide aardappeltjes, lasagne en tiramisu. Het was ontzettend gezellig, en véél, maar niet duur. Niet zoals toen Marco en ik in een restaurant met een Michelinster gingen eten. ‘Als ik één keer nies, ligt mijn hoofdgerecht op jouw bord,’ grapte hij. Een goede samenvatting van die ervaring.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 22-2020. Deze editie ligt t/m 2 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Foto: iStock

Shoppen is altijd een goed idee