Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Duurdere buitenlandse bestellingen en minder korting op wijn: déze financiële dingen veranderen per 1 juli

Duurdere buitenlandse bestellingen en minder korting op wijn: déze financiële dingen veranderen per 1 juli

Duurdere buitenlandse bestellingen en minder korting op wijn: déze financiële dingen veranderen per 1 juli

Het is bijna 1 juli en dat betekent dat de nodige financielë veranderingen in werking zullen gaan. Dus, ben je flink aan het sparen? Houd deze wijzigingen dan goed in de gaten, want deze zullen een grote impact hebben op je portemonnee.

Btw op pakketjes

Die goedkope pakketjes buiten de EU, uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China, zijn verleden tijd. Tot nu toe hoefde er over pakketjes met een waarde tot en met 22 euro geen btw betaald te worden. Vanaf 1 juli is dit niet meer het geval. Het idee is namelijk om webwinkels van binnen en buiten de EU gelijk te behandelen. De btw bedraagt overal 21 procent, maar er zit nog een addertje onder het gras: sommige vervoerders brengen extra kosten in rekening als de btw niet meteen bij de bestelling is berekend en betaald. Bij PostNL kan dit oplopen tot 7 euro. Eigenlijk is deze regel alleen maar goed voor onze shopverslaving… 

Bye bye 1 + 1 gratis op alcohol

Zeg maar vaarwel tegen die geweldige kortingen op je favoriete wijn. Vanaf komende maand staat in de alcoholwet dat de korting op bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken nog maximaal 25 procent mag zijn. Het kabinet hoopt hiermee de kans te vergroten dat consumenten bewuster omgaan met het kopen van alcoholhoudende dranken. Door de hoge kortingen halen consumenten namelijk vaak meer dan ze eigenlijk van plan waren. Vooral probleemdrinkers zijn hier gevoelig voor.

Plastic = geld

Er wordt steeds meer weerstand geleverd tegen plastic. Zo waren er sinds 1 juni al kleinere plastic flessen te koop met statiegeld. Een deel was echter nog niet in te leveren, tot nu: vanaf 1 juli moeten alle plastic flessen voor statiegeld in te leveren zijn. Bij de kleinere flesjes zal het gaan om 15 cent per stuk. 

Horror telefoontjes

Eindelijk zijn we af van die oh, zo, vervelende belletjes van telemarketeers. Voor je het weet raak je verstrikt in een verhaal over een zogenaamd goedkopere energiedeal. Daar heeft werkelijk niemand tijd en zin in, toch? Gelukkig mogen telecombedrijven je, door een wijziging van de Telecommunicatiewet, alleen nog met toestemming bellen. Bespaar je toch weer wat belminuten mee.

Sparen, toch?

Ben je een grote spaarder? Dan kan het zijn dat je vanaf 1 juli je portemonnee moet gaan trekken om jouw geld te kunnen blijven stallen. Tot nu toe rekenden al veel banken een negatieve rente voor mensen met meer dan 250.000 euro op hun rekening. Met alle veranderingen wordt die grens bij banken als SNS, ING en Rabobank verlaagd naar 100.000 euro. Bij ABN Ambro wordt dit een grens van 150.000 euro.

Stoken kost geld

Kun je je die koude voorjaarsmaanden nog herinneren? Die hebben ervoor gezorgd dat de prijs van gas en stroom is gestegen. Moet je een nieuw contract afsluiten binnenkort? Dan ga je de prijsverandering dus zeker merken. Ook variabele contracten zullen omhoog gaan, wat betekent dat je vanaf deze maand duurder uit gaat zijn. Oude meters die gebruik maken van het nachttarief zullen vanaf 1 juli geen ‘toonfrequentiesignaal’ meer ontvangen. Netbeheerders willen in de toekomst namelijk alleen nog maar gebruik maken van slimme meters.

Wonen

De prijs van sociale huurwoningen mag van 1 juli dit jaar tot en met 30 juni 2022 niet worden verhoogd. Daarentegen mag de verhuurder de servicekosten wel verhogen. Ook kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen in de vrije sector mogen niet duurder worden. Woningen in de vrije sector mogen wel duurder worden, maar er zit een maximum aan van de inflatie plus 1 procent. Dat betekent een maximale verhoging van 2,4 procent dit jaar. Als je een contract hebt met je verhuurder waarin een hoger percentage staat, dan moet dat volgens de Rijksoverheid verlaagd worden naar 2,4 procent.

Lees ook:
Moeite met sparen? Déze goede tips van een bespaarexpert helpen je op weg

Lichtpuntje

Misschien had je het niet verwacht, maar er zit ook een lichtpuntje voor je portemonnee tussen dit lijstje. Er worden namelijk niet alleen maar dingen duurder. Mensen die het minimumloon ontvangen gaan hier namelijk op vooruit. Voor een fulltimebaan gaat het bedrag van 1684,60 naar 1701 euro bruto per maand. Daarnaast gaat de AOW omhoog met een paar euro’s. Alleenstaanden krijgen 1226,60 euro en samenwonenden krijgen maandelijks 838,55 euro per persoon.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Unsplash