Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Dionne (29) begon op haar 25e met beleggen: ‘Over 10 jaar heb ik een vermogen van een half miljoen’

Dionne (29) begon op haar 25e met beleggen: ‘Over 10 jaar heb ik een vermogen van een half miljoen’

Dionne (29) begon op haar 25e met beleggen: ‘Over 10 jaar heb ik een vermogen van een half miljoen’

Dionne (29, marketeer) is twaalf jaar samen met Tim (29, data scientist). Op haar 25ste begon ze met beleggen. Inmiddels heeft ze een groot portfolio met aandelen en negen inkomstenbronnen.

Beleggen

“Sparen en zuinig omgaan met geld lukte me vroeger nooit, totdat ik tijdens mijn studie social management op kamers ging wonen. In mijn vrije tijd werkte ik als oppas, freelance tekstschrijver en oproepkracht bij een kinderdagverblijf. Lekker divers én het tikte aan. Maandelijks spaarde ik zo’n 500 euro. Daarnaast hadden mijn ouders een flink bedrag voor mij gespaard. Omdat de spaarrentes toen al laag waren, investeerde ik op mijn twintigste in deposito’s. Hierbij geef je je geld voor langere tijd en zonder risico in bewaring bij een bank tegen een vaste rente. Met een inleg van 15.000 euro maakte ik met deposito’s 450 euro winst. Dat lijkt misschien niet veel, maar met alleen een spaarrekening had ik er waarschijnlijk maar een paar tientjes mee verdiend.”

Klein risico

“Na de deposito’s ging ik me verdiepen in beleggen. Ik had er nul kaas van gegeten, maar leerde dankzij blogs, beleggingsfora en Het Financieele Dagblad een heleboel. Uiteindelijk begon ik te beleggen in ETF’s – Exchange Traded Funds, ook wel indextrackers genoemd. Hiermee kun je in één keer een mandje aandelen van 300 tot 3.000 bedrijven kopen. Dat is handig, want doordat je het risico spreidt, heb je minder kans op verlies. Door tips van andere beleggers had ik een goed beeld van welke ETF’s winstgevend konden zijn.”

‘Ik beleg bewust in veel verschillende fondsen’

“Vervolgens opende ik een beleggingsrekening bij DeGiro. Via deze beleggersbank kun je tegen lage kosten makkelijk zelf beleggen. Er zijn ook genoeg andere bedrijven en banken die het voor je kunnen doen, maar ik wil liever zelf bepalen wat er met mijn geld gebeurt. Ik begon met beleggingen van 100 euro per maand, inmiddels is dat 350 euro. Dit bedrag zie ik als een vaste uitgave. Mijn inleg is tot nu toe 40.000 euro. Als ik al mijn aandelen met de huidige koersen zou verkopen, verdien ik daar 6.500 euro aan. Een lekker bedrag, maar niet echt slim. Het is geen garantie, maar gemiddeld stijgen aandelen zo’n zes tot zeven procent per jaar. Ik verwacht dus dat mijn ETF’s in de loop der tijd nog veel meer waard zullen zijn. Natuurlijk is het jammer als dan plotseling de beurs instort en ik al mijn geld kwijt ben. Toch is die kans klein, omdat ik bewust in veel verschillende fondsen beleg. Bovendien kan ik het geld missen.”

Lees ook
Maartje (26) leeft volgens Gods regels: ‘Een niet-gelovige vriend zou voor mij geen optie zijn’

Meerdere inkomstenbronnen

“Naast mijn werk als freelance marketeer heb ik nog acht andere inkomstenbronnen, waaronder de advertentie-inkomsten van mijn site ondernemenalseenbaas.nl en mijn sprekersklussen voor ondernemers. Maandelijks draai ik een omzet van zo’n 7.500 euro. Daarvan betaal ik mijn zakelijke kosten zoals de huur van mijn kantoor, een deel belasting en een salaris aan mezelf van 1.500 euro en zet ik wat opzij voor een buffer. De rest beleg ik, gemiddeld 350 euro per maand. Door al mijn investeringen heb ik volgens mijn berekeningen rond mijn veertigste een vermogen van 500.000 euro opgebouwd. Genoeg om dan lekker te leven van mijn geld, maar toch zie ik mezelf nooit helemaal stoppen met werken. Daar vind ik het te leuk voor. Het liefst zet ik me ooit als vrijwilliger in als maatje voor iemand die dat echt nodig heeft. Dat lijkt me uiteindelijk zo veel meer waard dan zo snel mogelijk veel geld verdienen.”

Dit artikel komt uit Flair 17-2021, de editie die t/m 4 mei in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Renée Brouwer | Fotografie: Marloes Bosch