Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Branded content > Zó schattig, je hond. Maar hoe vaak ga je met hem wandelen?

Zó schattig, je hond. Maar hoe vaak ga je met hem wandelen?

Zó schattig, je hond. Maar hoe vaak ga je met hem wandelen?

Flair samen met OHRA

Dat plasje tegen de bank, lekker knagen aan een kleed – kleine ongelukjes vergeef je je kleine pup nu nog vast. Maar opvoeden voor later, begint nu. Deze tips helpen je puppy op de goede weg.

Wie is de baas?

Wat nu niet mag, mag nooit. Honden moeten weten wie de baas is. Zorg daarom dat je hond een eigen plek heeft in huis en niet op jouw plek op de bank gaat liggen. Ga je door een deur? Ga dan zelf als eerste, zodat je hond volgt en weet dat jij de baas bent.
Bedelen om eten is één van de grootste problemen waar hondeneigenaren tegenaan lopen. Ook hierin kun je in de jonge jaren van je hond al veel winst behalen. De gouden regels: beloon hem niet als hij bedelt, geef niet toe. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je houdt van je hond, je wilt hem het liefste álles geven. Maar in dit geval boek je op langere termijn meer succes met negeren en consequentie.

Goed gedaan

Belonen en straffen hoort bij opvoeden. Heeft hij netjes buiten geplast? Een brokje! Belonen doe je door de hond iets lekkers te geven. Ook een aai of een knuffel kan de hond een goed en trots gevoel geven. Natuurlijk gaat het ook nog wel eens mis bij het leren. Een plasje binnen, lekker op je nieuwe schoenen kauwen of bij de buurman alle plantjes omgraven. Geduld, het komt zeker goed!

Naar school
Voor jou is bewegen goed. Voor honden ook. Dus ga je er samen lekker op uit. Naar het bos, naar de duinen. Laat je hond minstens vier keer per dag uit. Met pups moet je wel voorzichtig doen: hun gewrichten zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Laat ze daarom niet te lang lopen of spelen. Zorg dat je hond goed de basiscommando’s kent, zoals ‘zit’, ‘kom’ en ‘af’. Zo kun je duidelijk met hem communiceren. Om nog beter met je hond te kunnen ‘praten’ zijn er allerlei cursussen die je samen kunt volgen.

Socialisatie

De eerste zeven weken zal je pup bij zijn moeder en het nest blijven. Maar daarna is het aan het nieuwe baasje om hem kennis te leren maken met de wereld. Hoe kleiner een puppy is, hoe meer hij zal opnemen van de ‘socialisatie’. Leer hem verschillende plekken kennen, in contact komen met verschillende mensen en laat hem kennismaken met andere honden. Ook is het slim als je hem laat kennismaken met de dagelijkse geluiden in huis, de stofzuiger bijvoorbeeld. Des te makkelijker gaat het hem straks als volwassen hond af. Je hoeft niet meteen met je pup over een volle markt te lopen. Je kunt ook eerst op een afstandje langs het marktplein lopen. Zo hoeft hij niet meteen het diepe in.

Leren spelen

Leer je pup ook met andere honden omgaan. Dit kun je doen door een puppycursus te volgen, of je hond laten kennismaken met andere honden. Begin bijvoorbeeld met oudere, rustigere honden. Overleg van te voren even met de andere hondeneigenaar, zodat je weet hoe zijn hond zal reageren. Maar honden blijven dieren en kunnen onverwachts uit de hoek komen. Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan tijdens een ontmoeting en het ‘spelen’ en je hond bezeerd raken, dan is een bezoekje aan de dierenarts op zijn plaats. Maar medische kosten kunnen soms al snel behoorlijk in de papieren lopen. Daarom is het heel verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten. Dan kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan.