Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Branded content > Mantelzorger Silke: ‘Mijn vriend kan niet alleen thuis blijven”

Mantelzorger Silke: ‘Mijn vriend kan niet alleen thuis blijven”

Mantelzorger Silke: ‘Mijn vriend kan niet alleen thuis blijven”

Nadat haar vriend hersenletsel opliep tijdens een ongeluk, was Silke (30) ineens mantelzorger. Zonder haar hulp zou haar vriend niet zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Flair samen met VGZ

Meer dan drie miljoen mensen in Nederland zijn mantelzorger. Net als Silke. Naast de zorg die ze voor haar vriend heeft, moet ze ook haar twee jonge kinderen (2 en 4) aandacht geven. Door het ongeluk van haar vriend is hun leven drastisch veranderd. Silke: ‘Hij liep hersenletsel op, waardoor hij halfzijdig verlamd raakte, snel moe is en van alles vergeet. Werken kan hij niet meer.’

Emotionele band

Als mantelzorger zorg je een lange periode onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende dierbare. Mantelzorgers kiezen niet voor dat zorgen. Het overkomt hen, net als Silke, door de emotionele band die ze hebben met degene die zorg nodig heeft. Ze kunnen er ook niet zomaar mee stoppen.

Weer onbezorgd zijn

Silke zorgt met veel liefde voor haar vriend, maar toch: af en toe is het zwaar, zegt ze. ‘Ik kan de kinderen bijvoorbeeld niet alleen bij hem thuis laten. En we hebben geen familie die het even kan overnemen. Aan vriendinnen wil ik zoiets niet vragen. Ik wil niet klagen, maar dat is soms moeilijk. Ik zou zo ontzettend graag even een weekendje weg willen met een vriendin. Onbezorgd zijn, zonder eraan te hoeven denken of alles thuis wel goed verloopt.’

Silkes naam is op haar verzoek gefingeerd.

Adempauze nodig? De zorgadviseur kan je helpen! 

Silke is niet de enige mantelzorger die een adempauze nodig heeft. Eén op de zeven mantelzorgers is overbelast (bron: CBS). De accu weer opladen? De zorgadviseur beantwoordt vragen, neemt regelwerk uit handen en vraagt vervangende mantelzorg aan. Deze kan tot wel vijftien dagen vergoed worden, afhankelijk van de verzekering die je hebt. Zo kun je de accu weer even opladen.