Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Branded content > Handig: 9 x wat je nog niet wist over eigen risico

Handig: 9 x wat je nog niet wist over eigen risico

Handig: 9 x wat je nog niet wist over eigen risico

Niet echt een sexy onderwerp: eigen risico. Toch slim om er even bij stil te staan. Wist je bijvoorbeeld dat je, als je het eigen risico verhoogt, minder premie betaalt voor je basisverzekering? Houd je meteen wat geld over voor leuke dingen.

Flair samen met VGZ

Maar er zijn nog meer (handige) feiten over je eigen risico. Check deze tien punten hieronder maar even.

1. Minder betalen

In 2017 is het eigen risico € 385, net als in 2016. Dat betekent dus dat je de eerste € 385 die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar. Goed om te weten: als je dat bedrag verhoogt, omdat je denk dat je weinig zorg nodig hebt, betaal je minder voor je basisverzekering.

2. Hogere kosten

Zonder dat verplichte eigen risico, waarvan je misschien denkt ‘wat een flink bedrag’, zouden de premies (een stuk) hoger liggen. Goed om te weten dus.

3. Wel eigen risico

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in de basisverzekering zit. Denk aan een bezoek aan een medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp.

4. Geen eigen risico

Moet je naar de huisarts? Of ben je zwanger en ga je naar de verloskundige? Dan betaal je géén eigen risico. Dat geldt trouwens ook voor kraamzorg, verpleging, andere vormen van verzorging en hulpmiddelen die je in bruikleen hebt.

5. Eigen bijdrage

Ook handig om te weten: het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Dat is een bedrag dat je zelf betaalt voor bijvoorbeeld geneesmiddelen of hulpmiddelen.

6. Alles op een rijtje

Mocht je alles nog even op een rijtje willen hebben dan bestaat er een handig overzicht waar je kunt vinden wat je vergoed krijgt en waarvoor je eigen risico moet betalen.

7. Voordelig

Denk je nou dat je dit jaar weinig zorg nodig hebt, dan is het misschien slim en vooral voordelig om ook een vrijwillig eigen risico te nemen. Je betaalt dan maandelijks minder premie voor je basisverzekering. Bedenk dat wel goed van te voren of je zelf het extra bedrag kunt betalen, mocht je tóch zorg nodig hebben.

8. Niet voor kinderen

Heb je kinderen? Tot hun achttiende geldt er voor hen geen eigen risico.

9. Termijnen

En tot slot: verwacht je je eigen risico te gebruiken omdat je zorg nodig hebt? Dan kun je je eigen risico ook in termijnen betalen. Altijd goed om te weten, mocht je voor die optie willen gaan.

Alles over het eigen risico

Meer weten over het eigen risico? Lees een antwoord op veelgestelde vragen.