Waarom je bruin gebakken friet moet vermijden

503

Voor sommigen ziet het er misschien extra lekker uit: bruin gebakken frietjes met een korstje. Helaas is die kleur echter geen goed teken. Het geeft aan dat de patat veel acrylamide bevat, een kankerverwekkende stof. 

Lees ook: Zoete aardappelfriet uit de oven

Frietjes zien we in allerlei soorten en maten. Dun, dik, met of zonder schil, goudgeel of bruin gebakken. En hoewel donkere frietjes misschien lekker knapperig lijken, is het in werkelijk een slecht signaal. De bruine verkleuring van een gefrituurde of gebakken aardappel wordt namelijk veroorzaakt door acrylamide. Een kankerverwekkende stof die ontstaat als suiker op hoge temperatuur verhit wordt.

Slechte kwaliteit
Of er acrylamidevorming optreedt, heeft te maken met de kwaliteit van de aardappel en de bereidingswijze. Word je in een restaurant een bordje bruine patat geserveerd, zou je dus best kunnen overwegen om te vragen om een nieuwe portie. Een goudgeel frietje is het gezondste frietje.

Serieus gevaar
Dat acrylamide in ons eten een serieuze zorg en niet slechts weer een nieuwe voedselhype is, wordt ook erkend door de Europese Unie. Hier werd afgelopen maand een akkoord gesloten om de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide in onze voeding terug te dringen. Naast friet komt acrylamide ook voor in brood (het bruine korstje), koffie, ontbijtkoek en chips.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Beeld: Shutterstock

DELEN
Vorig artikelBinnenkijken bij: het strandpaleis van Ashton Kutcher en Mila Kunis
Volgend artikelOpgebiecht: ‘Ik verzwijg dat ik een Marokkaanse vriend heb’