Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Acties > Billy Elliot barst van de energie

Billy Elliot barst van de energie

Billy Elliot barst van de energie

Laatste kans! Heb jij de musical Billy Elliot nog niet gezien of wil je er gewoon nog een keer heen? Hij stopt namelijk op 7 november. Redactiestagiaire Iris Kouwen mocht namens Flair achter de schermen kijken.

Door Iris Kouwen

Na alle lovende recensies en de officiele trailer van Billy Elliot had ik al wel een idee van wat ik kon verwachten van de musical. En toch was deze ervaring in het AFAS Cirucustheater in Den Haag alles overstijgend. Wat een energie, wat een dynamiek, wat een spectaculaire theaterproductie!

Balletdroom najagen

Billy Elliot vertelt het verhaal van de elfjarige Billy, die opgroeit in een typisch arbeidersgezin in de tijd van de mijnstakingen in Engeland (1984-1985). Jongens boksen en meisjes zitten op ballet. Per toeval belandt Billy in een balletles en ontdekt hij zijn passie voor dansen (waar zijn vader, mannelijk en trots, niks van weten moet). Onder leiding van zijn fanatieke balletjuf traint hij steeds meer en uiteindelijk mag hij auditie doen voor de Royal Ballet School in Londen. Billy’s grootste droom: professioneel danser worden.

Het bijzondere van deze musical zijn de verhaallijnen die door elkaar lopen. Aan de ene kant de opruiende mijnstakingen van de volwassenen en aan de andere kant de speelse, onbezorgde belevenissen van de meisjes in de balletles. Danstechnisch wordt er veel van de spelers gevraagd. Visueel staat de musical bol van technische hoogstandjes. Decors die vloeiend gewisseld worden, licht- en schaduweffecten en veel gebruik van rekwisieten. Tot in het kleinste detail – ik noem maar even het broodtrommeltje met de naam ‘Billy’ erop – is het script uitgewerkt.

Backstage

Het kijkje backstage geeft pas echt goed een idee van wat er allemaal nodig is om de musical avond aan avond op te kunnen voeren. In totaal lopen er zo’n 80 à 90 mensen voor en achter de schermen rond die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de productie. Van spelers, tot technici en van orkest tot begeleiding. Tijdens de hele voorstelling wordt de muziek gespeeld door een live orkest. Achter de schermen gebeurt er in heel korte tijd héél veel; van kledingwissels tot geautomatiseerde decorwissels. Soms hebben de balletmeisjes maar zo weinig tijd om zich om te kleden dat dit in de coulissen moet gebeuren. Ik heb enorm genoten van musicalster Pia Douwes. Wat is zij toch een supertalent. Regelmatig een lach, soms kippevel van ontroering en zo nu en dan een op en neer wiebelende voet op het ritme van de muziek of een lied. De hele voorstelling lang heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten en geen seconde durfde ik het podium uit het oog te verliezen, bang om iets te missen. Dit vergeet ik niet snel.

Bestel met €25.- korting per ticket!

Heb je Billy Elliot nog niet gezien? Dan heb je geluk want van Flair krijg je nu €25.- korting per kaartje . Wees wel snel want Billy staat op 7 november voor het laatst op de planken.
Doe mij die kaartjes!