Recept: zelfgemaakte granolabar als gezond tussendoortje

191
Foto: libelle-lekker.be

Doe jij mee met de Flair Fit & Gezond challenge, maar vind je het moeilijk om gezond te eten? En dan vooral om gezond te snacken? Dan is deze zelfgemaakte granolabar wat voor jou! Een snack die niet alleen lekker, maar ook gezond is!

Maar pas op: want hoewel een zelfgemaakte granolabar op zich een gezonde keuze is (als je er niet te veel geraffineerde suikers in doet), bevat zo’n reep wel veel calorieën. Het is dus geen lichte snack. Eet de reep voor extra energie en een langer verzadigd gevoel zodat je niet naar ongezonde tussendoortjes gaat snaaien.

De reep is niet zo moeilijk om te maken. Het enige dat wat tijd kost is om alle ingrediënten te verzamelen, want er gaat heel wat lekkers is deze gezonde granolabar! Het leuke aan het zelf maken van je granolabar is dat je er in kunt stoppen wat jij lekker vindt! Hou je van dadels en noten dat stop je die er in! Heb jij liever zonnebloempitten en rozijnen dan doe je dat!

Hieronder vind je een basisrecept voor de granolabar, pas het gerust aan naar je eigen smaak!

Dit heb je nodig:

  1. Een oven is handig als je knapperige repen wil, maar het kan ook zonder. Met de nodige ‘kleefingrediënten’ zoals dadels, of notenpasta, is het zo gepiept. Zeker nadat je de reep een uurtje laat opstijven in de koelkast.
  2. Een keukenmachine komt goed van pas om de noten en zaden fijn te malen. Je kan het natuurlijk ook malen met een hakmolentje of vijzel, maar dat kost je meer tijd.
  3. Ook een vierkante bakvorm is een must-have als je mooi gelijke repen wil. Een siliconen bakvorm is makkelijk omdat de vorm makkelijker loskomt. Maak je de bars in de oven, leg dan altijd een beetje bakpapier in de bakvorm. Geen bakvorm in huis? Maak dan leuke balletjes!
  4. En last but not least: de ingrediënten. En die zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak. Onze favorieten verklappen we hieronder.

De ingrediënten:

  1. Als basis gebruiken we graag havermout of gepofte rijst.
  2. Meer bite krijg je door verschillende noten, en pitten toe te voegen. Denk aan amandelen, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, … Ook zorgt dit ervoor dat je bar extra proteïnen bevat.
  3. Verder kies je het beste voor natuurlijke zoetstoffen zoals agave, honing, vruchtenpuree, of dadels.
  4. Als bindmiddel kun je kokosolie, notenpasta of dadels gebruiken, maar ook honing helpt om je ingrediënten aan elkaar te ‘kleven’.
  5. Werk je reep af met lekkere toppings zoals gedroogd fruit (vijgen, rozijnen, cranberries,…), cacaonibs of extra nootjes.

Granolabar met havervlokken

Foto: libelle-lekker.be

Hieronder een voorbeeld van een granolabar met havervlokken:

Ingrediënten voor 15 stuks:

  • 100 gram havervlokken
  • 50 gram granola (floom of extra haverlokken)
  • 60 gram gehakte walnoten
  • 150 gram ontpitte en fijngehakte dadels
  • 30 gram kokosschaafsel
  • 60 gram sesamzaadjes
  • 50 gram gojibessen
  • 2 tl kaneel
  • zout
  • 3 rijpe bananen
  • 2 el kokosolie
  • 2 tl vanille-extract
  • 3 el ahornsiroop
  • 2 el lijnzaad

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng 6 el water en het lijnzaak in een kom. Meng alle droge ingrediënten in een andere, grote kom.
  3. Mix de bananen, olie, vanille extract en esdoornsiroop in een keukenrobot. Voeg het lijnzaadmengsel toe en mix kort.
  4. Voeg de natte ingrediënten toe aan het droge mengsel en meng alles tot een homogeen geheel.
  5. Spreid het deeg uit in een met bakpapier beklede ovenschaal (20cm op 30cm) met een spatel (dikte ongeveer 1,5cm). Bak 20-25 min in de oven of tot de randen goudbruin zijn.
  6. Laat afkoelen en snijd in stukken.

Lees ook:

Video: 3 simpele superfoodsnacks voor onderweg

De perfecte late night snack: popcorn met kaneel en cacao

Hoe is het nou met… Dorette?

Recept: libelle-lekker.be

 

DELEN
Vorig artikelCreepy! Dit is hoe Facebook echt weet of je single bent of niet
Volgend artikelYES: Déze Harry Potter acteurs komen naar Nederland!